AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
chce upiec ciasto i nie wiem jak jest proszek do pieczenia .... pomozecie?
chce upiec Naszego polskiego dobrego murzynka, chce ktos przepis ??????
i mam pytanie, moze by stworzyc osobny dzial KULINARNY i tam bysmy wrzucali przepisy na typowe dania - ale hiszpanskie
ja jestem jak najbardziej ZA!
i przepis (sprawdzony) mam nadzieje, ze komus sie przyda
Składniki
7 łyzek wody
1 margaryna lub maslo
3 łyzki kakao
1,5 szklanki cukru
Rozpuscic na wolnym ogniu.
NIE GOTOWAĆ !!!
Odlac 0,5 szklanki na polewe.
Dodac:
1,5 szklanki maki
4 żoltka
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
bakalie (np. rodzynki, orzechy itp)
Wymieszac.
Białka ubic na sztywna piane i dodać do masy.
Piec w temp. 150 st. przez ok. 45 minut.
Upieczone ciasto polac odstawiona polewa.
Można posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
que aproveche!
Dział na forum ze smakami kulinarnymi typowo hiszpańskimi na pewno by się przydał nie jednej osobie, a sprawdzone przepisy można później dodać na stronę www, mi chodzi o to, aby cały serwis był poświęcony Hiszpanii dla takich osób jak my.. czyli ludzi mieszkających w tym kraju, a także dla tych którzy nigdy nie byli w Hiszpanii, a chcieli by kiedyś w przyszłości zwiedzić..
Wszyscy którzy z jakiegoś powodu, zainteresowani są Hiszpanią wiedzą najlepiej co by się tutaj przydało..
Zatem piszcie propozycje, przecież to od nas zależy co sami stworzymy..
Zresztą na stronie jest już dział taki, ale troszkę ubogi, można przecież to zmienić wystarczy odrobina niewielkiej chęci i jak każdy by napisał po jednym chociaż przepisie na smaczną potrawę hiszpańską to by nazbierało się tego sporo..
To teraz zobaczymy jaki 'odzew' będzie..
proszek do pieczenie to levadura
a przepis na tego murzynka ja tez mam i jest za przeproszeniem
"de puta madre" czyli..powiedzmy,ze...baaardzo dobry
smakowka!!:)[/list]
Mam też propozycję, można także stworzyć np. temat gdzie będą wszystkie nazwy produktów żywnościowych..
MadziaP. pytała o "proszek do pieczenia", inma o "ziele angielskie"
i tak powstaje lista tematów.. w różnych miejscach, jak co się nazywa.
A tak będzie ładnie wszystko w jednym miejscu.
To ja może zacznę.. a Wy Ci co czytacie też możecie dodać coś od siebie..
Ja moge pisac, ale o potrawach polskich. Nie ma to jak polska kuchnia!!!!!!!!!!!!
Troche o kuchni galicyjskiej można poczytać na stronie galicji www.galicia.pl
Podrawiam Marek
Imienniku mojego syna. Zajrzalam na ta strone i musze Ci BAAAARDZO podziekowac za ten link. Wreszcie bede mogla sobie czytac do woli.
Mieszkam obecnie w Galicji. Jem pulpo ala placha i rozne przerobki grelos.
Pozdrawiam serdecznie Agata.