ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

Moj przepis (tak na czuja) to:

Pol kostki masla prawdziwego,
jeden zabek czosnku,
osobiscie dodaje troche kopru (bo mi wyrosl w doniczce),
sol.

Maslo zimne z lodowki pakujemy do takiej miseczki do ucierania, dodajemy pokrojony w drobna kostke czosnek, posiekana natke pietruszki (tylko troszke) i szczypta soli. Ucieramy na jednolita mase.

Gotowe. Wkladamy do lodowki po przelozeniu do ladniejszego naczynia i jemy z chlebem gdy mamy ochote.

Czosnek mimo, ze daje zapaszek jest bardzo dobrym dodatkiem do wszystkiego. Zawiera bakteriobojcze olejki, np. podczas przeziebienia, podnosi cisnienie, bardzo dobry gdy kawa juz nie dziala. Zapach jego moze byc zniesiony przez zjedzenie koperku lub pietruszki.

Wszelkie innowacje do przepisu mile widziane.



He, he u nas jest lepiej nie muszę robić masła czosnkowego.
Można kupić gotowe!!


No ale nie ma to jak zrobione samemu

Ja robię podobnie do Ciebie Agata!!
Tylko, ze z całej kostki masła i dodaję trzy ząbki czosnku (ale to kwestia gustu). Nie daję soli, ale czasem też dorzucam pieruszkę. Najpier czosnek przeciskam przez wyciskacz, a potem wszytsko miksuje mikserem. Do lodówy i gotowe do jedzenia

No ale nie ma to jak zrobione samemu Kochana Greatdee! Tez czasem dodaje pietruszki Teraz mysle co by to bylo, gdyby dodac suszonego pomidora ???
Brzmi bardzo smacznie i elegancko. Sprobuje, bo szczypiorek od roku rosnie jak szlony. Szczypiorku tez OCZYWISCIE tutaj nie uprawiaja.


Wiecie co a ja robie dobry sos czosnkowy. Ale to wszytko robione jest na oko wedlug wlasnego uznania. Otóż majonez i jogurt naturalny. W zalezności od tego czy ma to być smak bardziej lekki wtedy wiecej jogurtu gdy gesty to majonezu. Zalezy tez ile sosu chcecie zrobic. Wyciśniety czosnek do tego moze byc koperek troche pieprzu. Jest pycha polecam. A trudności tu żadnej nie ma
wielbiam czosnek! tylko pozniej sie do nikogo nie zblizam....
nigdy nie wpadlam na pomysl polaczenia masla z czosnkiem, ale narobilyscie mi strasznej ochoty, ale dodam do niego troche pietruszki. tylko jest maly problem bo nie mam miski do ucierania.... to jak mam to dobrze wymieszac??

czasem do zielonej salaty, do obiadu, dodaje taki sos: smietana, cukier i czosnek

albo zamiast smietany mieszam z octem. wychodzi przepyszna mieszanka wybuchowa

to jak mam to dobrze wymieszac??

Tu masz odpowiedz


Jakos to sie nazywa...taka kulka z trzonkiem

pałka ???

pałka ?
Mozliwe

taka kulka z trzonkiem ..a moze mozdzierz

mozdzierz
Napewno nie.
To moze byc wlasnie palka do ucierania ciasta
wiem o jaka palke chodzi, co po prostu uciera ciasto, i wlasnie takiej nie mam. Mam tylko takie "cos" do miksowania np. bialek....
Ja ostatnio widziałam takie z drewna u chinczyków w sklepie
ale taka kulke na palce? w takim razie musze sie wybrac do chinczyka.
Joanna a jadlas marchewke z czosnkiem - pyszna nie pamietam czy podawalm tutaj przepis
szkoda, że nie zrobiam fotki to jest taki kubeczek drewniany z pałka taki widziałam

nie pamietam czy podawalm tutaj przepis
Tutaj nie,ale gdzie indziej tak
szukam, szukam, i nic, gdzie jest ta marchewka z czosnkiem? )

gdzie jest ta mar chewka z czosnkiem? )
Nie na tym forum
Takie do ucierania cista to chyba sie moglo nazywac maciernica(?) mialam takie duze z chropowatymi sciankami ucieralo sie o te scianki drewniana palka.

Ja mieszam za pomoca dobrej lyzki w kubku. Jedna uwaga: im maslo zimniejsze tym bardziej wychodzi maslane i delikatne w smaku.

Ide do domu mam duzo czosnku i masla. Ludzmi sie nie przejmuje - pracuje z psami

Takie do ucierania cista to chyba sie moglo nazywac maciernica(?)

Makutra, według moich informacji
http://www.biblionetka.pl...id=-1&aid=24093

Tu wyczytalam wlasnie- tez jest dyskusja jak sie to nazywa
No... makutra tez jest mi znana
makutra, makutra, a po hiszpansku? kubek i lyzka )
ja tez uwielbiam czosnek no i maslo czosnkowe, ale nie ucieram tylko wyciskac przez taki wyciskac a pozneij mieszam

a po hiszpansku? kubek i lyzka
mortero

Tutaj nie,ale gdzie indziej tak

no wiec podaje przepis
obierasz marchewke(surowa) i scierasz ja na tarce z duzymi lub malymi oczkami (jak lubisz) dodajesz czosnek wycisniety przez to urzedzenie do wyciskania czosnku (nie pamietam nazwy) i dodajesz majonez w takiej ilosci zeby sie wszystko skleilo i wkladasz do lodowki, zeby sie wszystko przegryzlo i na stol do obiadu - pychota
kropka010, napewno niedlugo sprobuje, bo ogolnie marchewke surowa lubie i czosnek tez...., wiec polaczenie tego wszystkiego bedzie pychota... a moze do tego jeszcze starte jablko?...
nie probowalam z jablkiem, sprobuj najpierw samej, a przy nastepnej dodaj jablko i daj znac jak smakowalo
mi na razie nic sie nie chce robic to chyba przez te upaly
to ja mam inny prxepis na surowke x marchewka..jajkiem i cxosnkiem

marchewe xetrxec ale lepiej na tych mniejsxych ocxakch, ugotowac jajka i rowniex xetrxec..moxe byc na tych duxych ocxkach. cxosnek wycisnac, dodaj olej i ocet winny. gotowe

[ Dodano: Sro Sie 06, 2008 8:00 pm ]
takich kompozycji to ja jeszcze nie jadlam
, ale jak tylko dostane werwe kochenna to napewno sprobuje

buracxki pokroic w dosc cienkie paski..albo inne ksxtalt, tylko racxej cienke..ja prxynajmniej lubie cienke. ugotowane jajko tex pokroic dodac cxosnek olej i ocet winny..wymiesxac. dla mnei pychotka..sxcxegolnie x

Kurcze, ta Twoja klaawiatura to czasem dobrze śmieszy. tym razem jak czytałem to mi się przypomniała Anvien z tym jej Baskijskim ( napisała, że jak tam ludzie rozmawiają to ona słyszy tylko "cak carak cak"). Ja tu to mniej więcej widzę z Twojej klawiaturki:-)
w sumie moi rodzice to czesto wyciskaja czosnek do roznych dan i tak kombinuja. a jak jest na stole salatka to na pewno z czosnkiem
sorry mario..statnio pisze z kompa rosdzi jest dobrze ale czasem zdarza sie i z mojego i dlatego ten mi nie dziala niestety.
disculpo las molestias
Ależ ja się nie gniewam, tylko piszę, ze można się uśmiać, a czasem trzeba po prostu wolniej i uważniej czytać Twoje posty, ot co. No problemo (ale nie wiem czy to po hiszpańsku;-)

ze można się uśmiać

tak, ale ja zawsze czytam powoooooli zeby zrozumiec )
naprawde was prxeprasxam bo xdaje sobie sprawe xe to utrudnienie ale mimo xe mam serwis pod nosem terax to jakos nie mam kiedy kompa xaniesc

naprawde was prxeprasxam
karolina, przestan,kazdemu sie zdaza i kazdy z nas moze miec zepsuta klawiature.
To jest ZYCIE . Komu sie nie podoba nich nie czyta
moze zamiast litery Z naciskaj X ?
nic sie nie martw, tak tez moze byc

moze zamiast litery Z naciskaj X ?
Przeciez wlasnie Karolina tak robi

Przeciez wlasnie Karolina tak robi

mialam na mysli zeby odwrotnie...

mozna zamienic klawisze w klawiaturze
No i w moim masle czosnkowym pojawily sie marchewki z klawiszami, za kare powiedzcie mi jak zrobic odlotowe pieczywo z czosnkiem z piekarnika. Mam jakies wersje, ale dowiem sie jeszcze kilku.
no wlasnie nei moge bo ta druga literka nie dxiala mi bo bylo jakies spiecie
czosnek w chlebie... tego jeszcze nie slyszalam....
piecxywo cxosnkkowe fajnie brxmi..ale chodxi o takei cxosnkowe jak np xe slonecxnikiem cxy po prostu smarowane maslem cxosnkowym a na to np ser xolty albo co kto lubi?

czosnek w chlebie.
Mozna kupic takie jakby grzanki z czosnkiem lub oliwa...czy z czyms tam jeszcze
Kupne jest nie jadalne.

Ja smaruje pieczywo czosnkiem i do piekarnika na wolne obroty na kilka chwil. Mozna podsypac serem zoltym pycha.

Ale myslalam, ze dorzucicie kilka swoich pomyslow
no to ja robie jak ty..znaczy maslem czonskowym smaruje chlebek klade serek i do pieca.
mnie hiszpanka ostatnio objasniala:

podpiec w piekarniku pokrojony chlebek, albo buleczki... natrzec ze czosnkiem od gory, zeby byly "wilgotne" i pozniej wziazc pomidora, przekroic na pol i natrzec ta kanapke nim. resztke czosnku i pomidora - wyrzucic (jak dla mnie to strata). I taka troche mokra kanapke zjesc mozna tez dodac ta hiszpanska szynke

A zbieglo sie na ten temat, bo bylam chora i powiedzialam jej ze lubie jesc pokrojony swiezy czosnek na chclebie z maslem i popijac cieplym mlekiem zamiast antybiotykow hehe
Ja dostałam przepis na pastę pomidorową z czosnkiem na chleb. Pomidor obierasz ze skórki i wycinasz środek i miksujesz z czosnkiem i odrobiną oliwy. Smarujesz chleb i wciągasz. Aby złagodzić smak czosnek można wyciąć z niego tą część środkową, zieloną.
Smacznego.
Propnuje najpierw upiec chleb a potem na to tą pastę.

Co jeszcze pysznego jadłam w barze to taką grzanko - kanapkę z czosnkiem, pomidorem, szynką iberyjską i serem. Podawaną na ciepło.
Dziobalek, to jest wlasnie to co ma tlumaczyla ta hiszpanka! tylko ze robione innym sposobem ! )
z tego co wiem to powinno postac troche w lodowce i wtedy wytwarza sie taki sosik a pomidory miekna jeszcze bardziej , mniam:)Super do mies z grilla.

Propnuje najpierw upiec chleb a potem na to tą pastę.

To jest typowe sniadanie w com Valenciana
Uwielbiam to
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •