AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
W tym w±tku wpisujmy jak robimy kurczaka.
Tak wygl±da mój, dzi¶ piekłam:
Robię go całkiem tradycyjnie, oliwa z oliwek, dużo przypraw (jeszcze polskich) vegeta, czerwona ostra papryka, sól, czosnek, cebulka i koniecznie podlewam białym winem z kartonika.
(ten akurat jest bez, bo nie miałam wina)
jak mam ochotę to czasami dodaję też pokrojonego pomidora, albo pieczarki, a i limón. :>
mniam:)
to ja nie lubie calego pollo tylko pecho
fotek nie mam, ale robie tak - piers plus cebulka lub czosek plus pomidory no i przyprawy, do piekrnika - jak mam rekaw do pieczenia to w nim i gotowe. sosik lubie z niego polany na ziemniaki np talarki smazone - pycha
to ja nie lubie calego pollo
"Pałki" s± super.
E, najlepsze s± z tych asador de pollos, za 7-8€ pyszny kurczak
W domu takie dobre nigdy nie wychodz±, przynajmniej u mnie...
ja nie lubie calego pollo ja z kolei wole nozki nie piers, a pieke tradycyjnie -. sol, pieprz, maslo, pietruszka i pieczarki lub inne grzyby plus czasem toche wegety. choc u mnie jest rozen hiszpanski - robia dosc ciekawie bo do kurczaka wkladaja pol cytryny i peczek tymianku podlewaja na poczatku winem, potem wytopionym sosem - tez ciekawy smak. zreszta drob ( nie tylko kurczak) to fajne mieso - trudno skopac potrawe.
A teraz POLLO ASADO wedlug mojego przepisu.
SKLADNIKI
1 kurczak (ja kupuje juz takiego podzielonego na porcje)
1 łyzeczka tymianku
1 łyzeczka rozmarynu
1 kostka rosolowa
2 z±bki czosnku
oliwa z oliwek
1,5 szklanki wody
szklanka bialego wina
sól, pieprz, ewentualnie vegeta
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka umyć, posolić, popieprzyć, ewentualnie posypać veget± i odstawić na 10-15 minut.
Czosnek drobno pokroic. Nastepnie podsmazyc kurczka z czosnkiem (okolo 10 minut), czesto mieszajac.
Kostke rosolowa rozpuscic w 1,5 szklanki zagotowanej wody.
Podsmazonego kurczaka przelozyc wraz z czosnkiem do zaroodpornego naczynia, zalac winem, bulionem (bulion mozna tez dodawac stopniowo podczas pieczenia) i reszte przypraw. Piec w temperaturze 200 stopni okolo 60 minut. (ja podczas pieczenia co 15 minut polewam kurczaka powstalym sosikiem).
jak juz poruszono w watku o rzeczach, ktore nalezy omijac, piwo marek wlasnych doskonale nadaje sie do kurczaka pieczonego na puszce piwa - robi sie prosto - caly kurczak nie moze byc rozciety ( a jesli to zaszywamy brzuszek bawelniana nitka zostawiajac spory otwor od kupra, przyprawy do posmarowania, politrowa ( najlepiej) puszka piwa
kurczaka smarujemy przyprawami wg uznania, nadziewamy na otwarta puszke z piwem i pionowo wtawiamy do goracego piekarnika, pieczemy do zrumieniena skorki.
zapomnial mi sie ten sposob, bo teraz dawno nie robilam jako, ze caly kurczak to dla mnie troche za duzo na raz.
To jak juz jestesmy przy kurczaku i przy piwie, to ja tez znam jeden przepis z uzyciem tych dwóch skladników: Nie jest to co prawda "pollo asado", ale tez dobre.
POLLO A LA CERVEZA
8 "palek" kurczaka
puszka piwa
oliwa z oliwek
6 malutkich cebulek
4 zabki czosnku
listek laurowy
pieprz mielony
sól
(inne przyprawy wg uznania)
Palki oproszyc sola i pieprzem. Podsmazyc okolo 10 minut na patelni. Natepnie przelozyc to do garnka, dodac cebulki, zabki czosnku (obrane, ale w calosci), listek laurowy, zalac piwem. Ja dodaje rowniez vegete; mozna dodac inne przyprawy wg gustu. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem az kurczak bedzie mieciutki (okolo godziny).
kurczaka smarujemy przyprawami wg uznania, nadziewamy na otwarta puszke z piwem i pionowo wtawiamy do goracego piekarnika,
O tak??? I to nie szkodzi, ze wstawiasz aluminiowa puszke do piekarnika i ze ma ona kontak z jedzeniem?
Ja po prostu wlewam pol puszki piwa do brytfanki z kurczakiem, i po jakims czasie dolewam reszte.
Ja po prostu wlewam pol puszki piwa do brytfanki z kurczakiem, i po jakims czasie dolewam reszte.
Również czasami dolewam piwko do kurczaczka.
tinglit, tu nawet farba z puszki mi nie zlazla nigdy, a jak ktos sie boi to mozna na butelce, byle nalepke odkleic
Na butelce bardziej mnie przekonuje. To by sie nazywala "nabic kurczaka w/na butelke"
Ale tak wlasciwie to czy ten sposob oznacza, ze wowczas mieso lepiej niz polane przesiaka piwnym aromatem?
wilgotne, to przepis dla leniwych piecze sie w sosie wlasnym od srodka
[ Dodano: Wto Maj 12, 2009 12:23 pm ]
Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać
Muy carisimo ten sos