ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

ESPECIAS Y CONDIMENTOS

koper; eneldo
anyż; anis
listek laurowy, wawrzyn; laurel
oregano; orégano
majeranek; mejorana
estragon; estragón
bazylia; albahaca
szałwia; salvia
tymianek; tomillo
mięta; hierbabuena
pietruszka; perejil
trybula; perifollo
kolendra; cilantro
rozmaryn; romero
ogórecznik; borraja
lubczyk; alheña
cząber; ajedrea
czosnek; ajo
melisa; melisa
owoc jałowca; bayas de enebro
goździk; clavo
ziele angielskie; pimienta de Jamaica
gorczyca biała; mostaza blanca
gorczyca czarna; mostaza negra
pieprz czarny; pimienta negra
pieprz biały; pimienta blanca
pieprz różowy; pimienta rosa
pieprz zielony; pimienta verde
pieprz mielony; pimienta molida
gałka muszkatołowa; nuez moscada
kminek zwyczajny; alcaravea
kardamon; cardamomo
cynamon; canela
szafran; azafrán
kmin rzymski; comino
curry; curry
kurkuma; cúrcuma
kozieradka; fenogreco
chili diabelskie; guindilla
chili rozdrobnione; guindilla triturada
chili suszone; guindilla seca
sproszkowane chili; guindilla molida
pieprz kajeński; pimienta de cayena
papryka; pimentón
garam masala; garam masala
mieszanina ziół cajun; condimento de especias cajún
przyprawy do marynowania; especias para salmuera
przyprawa pięć smaków; cinco especias chinas
imbir; jengibre
mak; semillas de adormidera

_______________________________________________________________________

sos Tabasco; salsa Tabasco
ekstrakt wanilii; extracto de vainilla
pasta sezamowa; tajín
sos sojowy; salsa de soja
gorczyca w proszku; mostaza en polvo
musztarda francuska; mostaza en grano
musztarda Dijon; mostaza de Dijon
sól stołowa; sal de mesa
sól gruboziarnista; sal gorda
sól morska; sal marina
ocet balsamiczny; vinagre balsámico
ocet ryżowy; vinagre de arroz
ocet jabłkowy; vinagre de manzana
ocet słodowy; vinagre de malta
ocet winny; vinagre de vino
olej rzepakowy; aceite de colza
olej słonecznikowy; aceite de girasol
olej sojowy; aceite de soja
oliwa z oliwek; aceite de oliva
keczup; ketchup
koncentrat pomidorowy; tomate concentrado
kostka rosołowa; pastilla de caldo
majonez; mayonesa


juanita75, nie zauważyłam by czegoś brakowało, ale i tak z połowy wymienionych przez Ciebie przypraw, nie używam.

połowy wymienionych przez Ciebie przypraw, nie używam

Ja gdzies tak jednej trzeciej.
niezla robota


juanita75, super lista, napracowalas sie mocno
a uprawiacie cos w domu?Boja tutaj bazylie i oregano a PL mialam jeszcze szalwie ,tymianek i kolendre

[ Dodano: Czw Maj 14, 2009 1:52 pm ]
Znalazlam ze kolendra to culantro lub cilantro .
Kiedys moj maz kupil swieza i posypal omlet,myslalam ze sie zerzygam( za przeproszeniem) Okropne !
Ale kolendra polecna jest bardzo do ryb no ale oczywiscie kwestia smaku.Moja mama np cale zycie nie je natki pietruszki , do tego stopnia ma jazde ze w firmowej stolowce ma podawane bez tego.


i nie widze na liscie kolendry a szczerze nie wiem jak sie nazywa po hiszpansku

Jest na liscie :


mamadwojki napisał/a:
i nie widze na liscie kolendry a szczerze nie wiem jak sie nazywa po hiszpansku


ślepak ze mnie

a uprawiacie cos w domu?
Tak, ja mam w doniczce "hierbabuena" - ale to z racji, że teściowa lubi dodawać np. do "rosołu", bo dla mnie mogła by nie istnieć.
Wzniesiona, rozgałęziona, żebrowana, naga, do 70 cm wysokości. Cała roślina wydziela zapach pluskiew.
to byloby na tyle jesli o kolendre w wiki

Cała roślina wydziela zapach pluskiew.
to byloby na tyle jesli o kolendre


No to chyba przeszla mi ochota na eksperyment...

ślepak ze mnie
I ze mnie,bo najpierw sprawdzilam a potem poszukalam jak sie nazywa.
ja mamw tym roku mini grzadke przed domem,i posiany koperek,bazylie,lawende, pietruszke i papryczki..narazie wszystko ladnie powschodzilo,a ze pada u nas mocno to rosnie w oczach
mi koperek nie wyrosl, w poprzednim domu pod huelva mialam.iaam tez majeranek.A lawende uwielbiam.
A wiecie gdzie można dostać
Levisticum officinale - Lubczyk ogrodowy.
Janita niezły spis .

Acha i możecie jeszcze napisać co to jest colorante?! Jakoś tak chyba pisze się? Co to za przyprawa ?! chyba sie dodaje do paelli?

możecie jeszcze napisać co to jest colorante?! Jakoś tak chyba pisze się? Co to za przyprawa ?!
To jest tylko barwnik, aby paella, czy sos z ziemniakami nabrał nieco koloru.


Andzela, a dziękuje . Myslałam ze to jakieś przyprawy bo jest na półce z przyprawami .

mi koperek nie wyrosl

A ja mam na tarasie super wielki koper. Sam sie rozsiewa i chyba niedlugo bede miala plantacje.

W zeszlym roku posialam sobie bazylie w malej doniczce, ale jako ze zapomnialam jej podlewac to bardzo szybko sie jej pozbylam.

Myslałam ze to jakieś przyprawy bo jest na półce z przyprawami

No bo w końcu zalicza się do przypraw, - jak chcesz zabarwić nieco jakieś danie, to musisz sięgnąć po colorante.

kinia121 napisał/a:
Myslałam ze to jakieś przyprawy bo jest na półce z przyprawami
..to kolejna hiszpanska sciema..ja tez sie zdziwilam jak mnie jedna z Hiszpanek uswiadomila ze to tylko barwnik
Andzela, a z czego ten barwnik powstaje
skrobia kukurydziana,sól i tartrazina,ale nie wiem ,co to jest to ostatnie( skład podany na op.colorante)
Z powodu awarii forum zniknal moj ostani post z dosc obszerna lista ziol. Obawiam sie, ze nie zdobede sie na ponowny wysilek, ale co nieco postaram sie powtorzyc :

ZIOŁA:

apio de monte, levístico - lubczyk ogrodowy
ajedrea - cząber
ajenjo - bylica piołun
artemisa - bylica
acedera - szczaw (Andzela )
alcaravea - kminek zwyczajny
aspérula - przytulia wonna
alholva, fenogreco - kozieradka
serpol - macierzanka
ruibarbo - rabarbar
chalota - cebula szalotka
aciano, centaura menor - centuria pospolita, tysiącznik
aquilea , hierba de Aquiles - krwawnik pospolity
espliego, alhucema, cantueso - lawenda lekarska
genciana, gentiana – goryczka
hiedra terrestre – bluszczyk kurdybanek, obłożnik
hipérico, corazoncillo, Hierba de San Juan – dziurawiec zwyczajny
hisopo – hyzop lekarski
malvavisco, bismalva, hierba cañamera - prawoślaz lekarski
pimpinela, sanguisorba – krwiściąg
pimpinela menor, algáfita, hierba del cuchillo - krwiściąg mniejszy
regaliz – lukrecja gladka
valeriana - kozłek lekarski
verónica – przetacznik
abrótano – bylica boże drzewko
balsamita, hierba de Santa María – wrotycz
mirto – mirt (na Sardynii sluzy do produkcji likieru)
cymbopogon, hierbalimón – palczatka cytrynowa, trawa cytrynowa
consuelda – żywokost
cedrón, hierba luisa - lippia trójlistna, miłowonka trójlistna, cukrownica trójlistna
perpetua amarila, perpetua silvestre, jabatera – kocanka
saúco negro – bez czarny
rábano picante, rábano rusticano, raíz picante - chrzan pospolity
acino – czyścica, kalaminta

Ufff....w sumie chyba napisalam nawet wiecej niz poprzednio. Ot, rozkrecilam sie w wolny wieczor
tinglit, Twój wysilek zostaje doceniony i przyznaje Ci punkcik za dobra robote, bo poprzedni przepadl niestety razem z Twoim pierwszym postem.
O, dzieki Normalnie jestem (z siebie) dumna

ruibarbo - rabarbar oj a jest wogóle w Hiszpani bo tak misię zamarzyło ciasto z rabarbarem Sorki trochę nie na temat ziół
Ja rabarbaru tutaj nie widzialam. To podobnie jak z chrzanem - gleba i warunki nie te.

acedera - szczaw

do rabarbaru podobna jest acelga, nawet łodyga jest z włóknami, ale nie jest kwaśna, raczej szpinakowata czyli mdława i kolorek nie ten - bo łodyga biała, a liście zielone. polecam dobrze oczyszczone kawałki łodyg ugotowane i usmażone w cieście.
Szczaw jest, na polnocy, tyle ze w Hiszpanii jest malo znany i nie wykorzystywany w kuchni.
tinglit, o własnie ja widziałam szczaw na polankach w górach ale była jakoś taki mało kwaśny.Z takich spacerów po górskich polankach i łakach nad rzeką wracam zawsze ze świeżą miętą,mmmmm pycha Herbatka z mietą i cytryną zrobiona wczesniej nadaje się jako swojska icetea.
Ja niedawno wrocilam z wycieczki w gorki, gdzie bylo pelno rosnacego dziko tymianku, macierzanki i rozmarynu... I tez widzialam tam szczaw, rzeczywiscie wydal mi sie mniej kwasny niz ten polski.
a my dzis z naszych ziolek ogrodowych (glownie z bazylii) zrobilismy pesto

pesto

hm, a co to jest? :>

anvien napisał/a:
pesto

hm, a co to jest? :>


http://pl.wikipedia.org/wiki/Pesto

ale to okropnie wygląda.. fuj.. (sorry)
smakuje lepiej niz wyglada, zapewniam ..zreszta tego sie nie je lyzkami, tylko stosuje jako dodatek do pieczywa, makaronow czy mies
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •