ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

Na przyklad w Mercadonie ale oczywiscie w Pescaderiach jest duzo ryb sprzedawanych w calosci ,
Macie sposob na przyrzadzenie calej ryby na grillu albo w piekarniku?
mnie tylko jedna kolezanka nauczyla przyrzadzania boquerones na surowo ale nie chodzi mi o te malenstwa, raczej o dorodne rybki:)



Macie sposob na przyrzadzenie calej ryby na grillu albo w piekarniku?

Niestety, ale mnie teściowa nie nauczyła, w sensie ona jak wszystko, robi tradycyjnie - oliwa z oliwy i smażenie na patelni..
A jak ja robię w piekarniku, to dodatkowo kroję pomidora, cebulę w plasterki, więc też zwyczajnie..

a to wrzuce w osobnym watku

[ Dodano: Pią Maj 08, 2009 11:39 pm ]
rybe bez flakow czywiscie mozna upiec tez w soli - nie jest to skomplikowane, jest specjalna gruboziaznista sol do pieczenia, miesza sie ja z niewielka iloscia wody, robo podklad, mozna jak za suche zwyklym zaraszaczem dodatkowo spryskac kladzie sie na to rybe i przykrywa podobna warstwa i do piekarnika az zrobi sie na tym solna skorupa. inna metoda jest zrobienie w piekarniku ryby w "papilocie" ja tak robie pstragi . po oczyszczeni z flaczkow do srodka wkladam troche masla, imbiru (moze byc sproszkowany - wtedy bardzo malo)i galazki swiezej pietruszki, calosc zawijam w folie aluminiowa i do piekarnika na 180 - 200 stopni, zalezy od wielkosci od 20 minut w gore. wychodzi aromatyczna i soczysta. jak ktos nie lubi to razem z flaczkami lepek tez mozna odrzucic. a co do marynat to faktycznie temat na osobny watek.



do piekarnika az zrobi sie na tym solna skorupa.
20 minut Uwielbiam i czesto robie dorade
i bardzo slusznie, dorada nie znosi byc smazona na oleju, w soli, albo wlasnie w papilocie.
Można jeszcze zrobić wcześniej zaprawkę z oleju ,posiekanego czosnku i soli(należy to przygotowac troszke wczesniej żeby oliwa przeszła smakiem czosnku),można dodać też posiekaną natke pietruszki.Takim aromatycznym olejem nacieramy porządnie wyczyszczona rybę z zewnątrz i w środku (nie oszczędzając oleju).Tką nasmarowaną rybkę możemy smażyć bezpośrednio na ruszcie lub w folii aluminiowej.Ja jak narazie robiłam w ten sposób pstrągi,ostroboki,kiedyś makrele i inne drapieżniki (drapieżniki nie mają mulisto-algowatego posmaku )
ja w Portugalii jadlam ryby z rusztu przywozili swiezutkie w skrzynkach , tyle co leb odcieli razem z flakami i zanurzali w mieszance olej (oliwa?), czerwona sproszkowana papryka, czosnek, posiekana pietruszka, troche rozmarynu i na ruszt z wegla. smak niezapomniany. podobnie robili sepie i kalmary, wszystko rustykalnie na oczach klientow.

smak niezapomniany. podobnie robili sepie i kalmary, wszystko rustykalnie na oczach klientow. ..brzmi naprawde smacznie ..mi ryby w Portugalii o wiele lepiej smakowaly niz tu..ale to moze kwestia atmosfery, urlopu utd..

Macie sposob na przyrzadzenie calej ryby na grillu albo w piekarniku?

Robilam w piekarniku pstragi i lubine (to sie chyba nazywa po polsku labraks). Wyszly bardzo smaczne. Jak wroce do domu, to poszukam przepisow.
wiedzialam, ze moge na was liczyc, oczywiscie jasne, ze w necie jest kupa przepisow ale ja wole zaufane od was i juz!
PIECZONA LUBINA (LABRAKS)

(skladniki dla 2 osób)

2 lubiny
1 duzy ziemniak
1 cebula
szklanka bialego wina
3/4 szklanki bulionu rybnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz, koperek, sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Ryby umyc, osolic, popieprzyc, posypac koperkiem (ja zamiast soli, pieprzu i koperku uzywam przyprawy do ryb z Polski), pokropic sokiem z cytryny, odstawic na 15-20 minut.
Ziemniaka i cebule obrac i pokroic w plasterki.
Wlac troche oliwy do naczynia zaroodpornego, ulozyc na dnie pokrojona cebule, na to pokrojonego ziemniaka, a na tym ryby. Zalac winem i bulionem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 st. Piec okolo 40 minut.

Niestety nie moge znalezc wspomnianego juz wczesniej przeze mnie przepisu na pstragi, nad czym bardzo ubolewam.

[ Dodano: Nie Maj 10, 2009 3:50 pm ]
Pstraga mozna tez piec z plasterkiem szynki iberyjskiej w srodku
Znalazlam jeszcze jeden przepis, wedlug którego zrobilam kiedys calkiem niezle pstragi.

PSTRAG W SMIETANIE

4 male pstragi
sok z cytryny
2-3 suszone grzyby
250 g smietany kremówki
2 zóltka
1 lyzka maki
estragon
sól, pieprz
100 g masla

Pstragi oczyscic, oplukac. Skropic sokiem z cytryny, osolic i odstawic na 30 min. Grzyby umyc, zalac 1 szklanka przegotowanej cieplej wody, odstawic na 2 godziny do namoczenia, nastepnie ugotowac do miekkosci w tej samej wodzie. Wywar przecedzic, odparowac do polowy objetosci, ostudzic i wymieszac ze smietana, zóltkami oraz maka. Dodac estragon, sól i pieprz do smaku. Pstragi ulozyc w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem. Nakryc natluszczona folia aluminiowa. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 20 min. Po 10 min. pieczenia zdjac folie i oblac ryby przygotowanym sosem smietanowym, oblozyc wiórkami masla i piec jeszcze 10 min. Mozna podawac z pieczonymi ziemniakami.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •