AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
GULASZ MEKSYKAŃSKI
Składniki
3 filety z kurczaka
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 cebule
1 czerwona papryczka chili
1 mała puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 225 g)
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/4 litra bulionu drobiowego
5 łyżek kukurydzy z puszki
papryka w proszku (w zależności od gustu, ostra lub słodka)
pieprz
sól
Przygotowanie
1. Pokroić mięso w paseczki o szerokości 1 cm. Umyć papryki, przekroić na pół, wyrzucić ziarna nasienne i pokroić je w paseczki. Obrać cebule, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Umyć papryczkę chili, przekroić na pół, wyrzucić nasiona i pokroić w cieniutkie paseczki. Fasolę opłukać na sitku pod bieżącą wodą i odsączyć.
2. Rozgrzać masło i szybko obsmażyć mięso. Następnie dodać papryki, papryczkę chili, cebule i wszystko smażyć kolejne 5-6 minut. Oprószyć mąką i dodać bulion. Zagotować ciągle mieszając. Dodać fasolę i kukurydzę i gotowac to wszystko razem 8-10 minut. Posolić, popieprzyć i dodać trochę papryki w proszku.
Po co ja kliknęłam na ten temat? PO CO? będzie mi się śnił po nocach ten gulasz, bo meksykańską kuchnię uwieeeelbiam trzeba wypróbować w najbliższym czasie, bo u nas w Polsce zimne dni idą... (a chili w przepisie na pewno coś na to zaradzi)
juanita75, brzmi pysznie na pewno wkrótce wypróbuję!