AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Mam pytanie czy ktos z Was ma sprawdzony przepis na pieczenie ciemnego chleba (razowego badz zytniego, na drozdzach czy na zakwasie). Bede bardzo wdzieczna za podzielenie sie doswiadczeniami
Ja nigdy nie piekłam chleba, ale z chęcią bym spróbowała.
Znalazłam coś takiego: http://www.kuradomowa.com/kuchnia/index_chleb.html - może się przyda?
Jak wypróbujesz daj znać.
Może ktoś inny piekł i się podzieli z nami wypróbowanym przepisem jeszcze.
Dzieki Andzela, czytalam juz wczesniej przepisy z tej stronki, ale zawsze to lepiej jak ktos ma sprawdzony, ja kiedys pieklam w domu w Polsce w ramach experymentow (przepisow juz nie pamietam), a tutaj po prostu tesknie za normalnym ciemnym chlebem. Nabylismy w tym tygodniu maly piekarnik, wiec teraz do dziela Wlasnie pieke "cos" co moze bedzie chlebem, bo nabylam gotowa make z drozdzami i wedlug przepisu na opakowaniu wystraczy to dobrze najpierw wymieszac z woda, odstawic na pol godziny, potem dobrze ciasto wygniesc i wrzucic do piekarnika,no zobaczymy...troche jestem sceptycznie do tego nastawiona bo nie ma to jak dodac do ciemnej maki prawdziwy rozczyn ze swiezych drozdzy.... wszystko sie okaze
Mam w moich zbiorach przepis na chleb (na zakawasie i na drozdzach), ale niestety nie jest on sprawdzony, bo pieczenie chleba zawsze wydawalo mi sie wyzsza szkola jazdy.
no i chleb gotowy!!!! nawet niezle smakuje, do tego ogoreczek malosolny z balkonu (tez wlasnej roboty) i mam polski akcent dzis wieczorem...jak by ktos byl zaintresowany ta maka z drozdzami to nazywa sie :"Pan de semillas de girasol" niemieckiej firmy Goldahren (kupowalam w Aldi)
Witaj. Moja mama piecze przepyszne chlebki. Wezmę od niej dzisiaj przepis i póżniej podam tutaj , przepis będzie sprawdzony !
Przepis sprawdzony, opcja że się nie uda jest raczej niemożliwa. Chociaż człowiek potrafi:)
CHLEB POLSKI ŻYTNIO-PSZENNY
ZACZYN:
2 dag drożdży.
2 łyżki (od zupy)cukru
3 łyżki (od zupy) mąki
około 1/4 litra ( 1 szklanka) mleka
CIASTO:
1/2 kg.mąki pszennej
1/2 kg. mąki żytniej pytlowej llub zwykłej żytniej
woda (lub mleko zsiadłe, serwatka)
1 łyżka kminku ( nie koniecznie, ale nadaje wspaniały aromat )
1 łyżeczka (od herbaty) soli
tłuszcz do smarowania formy
WYKONANIE:
Zarobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Wymieszać w misce mąkę pszenną i żytnią, wyłożyć wyrośnięty rozczyn, dodać sól, wodę lub mleko zsiadłe czy serwatkę. Wyrobić ciasto starannie, dodać kminek opłukany, ciasto postawić do wyrośnięcia; wyrasta ono dłużej niż ciasto z mąki pszennej. Przygotować dwie długie wąskie formy. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je do form, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Posmarować letnią wodą, włożyć do dobrze ogrzanego piekarnika, piec około 1 godziny; gdy drewienko, którym głęboko nakłuliśmy ciasto, wychodzi suche, chleb jest upieczony. Upieczone ciasto odkroić od brzegów formy i wyłożyć.
SMACZNEGO:)
a czy ktoś z was robił sam ciabattę?...znalazłam parę przepisów w internecie i juz zaczyn nawet na jutro zrobiłam, ale może kto ma jakiś sprawdzony przepis?
[ Dodano: Nie Lis 08, 2009 4:59 pm ]
CHLEB POLSKI (szybko i smacznie)
SKŁADNIKI: / na 2 bochenki chleba/
2,5 dag drożdży.
1 łyżka (od zupy)cukru
1 łyżeczka (od cukru ) soli
1 kg. mąki
3/4 litra wody (ciepłej, ale nie gorącej)
margaryna do smarowania form
białko jajka
bułka tarta
kminek /soja / inne ziarna wg. uznania (jak kto lubi)
WYKONANIE:
Wlać ciepłą wodę do misy. Wsypać cukier, sol, wkruszyć drożdże i mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto starannie, wg. uznania dodać ziarna / kminek (uprzednio namoczone w mleku). Wyłożyć ciasto na formy wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą i postawić do wyrośnięcia. Gorę chleba posmarować roztrzepanym białkiem . Włożyć do piekarnika o temp. 160 stopni, piec około godziny Upieczone ciasto odkroić od brzegów formy i wyłożyć.
darion, Ty jesteś taką naszą męską kuchareczką.
Przepis wypróbuję na pewno. Dzięki.
Gotowanie i pieczenie to moje hobby, chociaż to drugie to jeszcze raczkuje, ale chleb jest wyśmienity.
SKŁADNIKI: / na 2 bochenki chleba/
2,5 dag drożdży.
1 łyżka (od zupy)cukru
1 łyżeczka (od cukru ) soli
1 kg. mąki
3/4 litra wody (ciepłej, ale nie gorącej)
margaryna do smarowania form
białko jajka
bułka tarta
kminek /soja / inne ziarna wg. uznania (jak kto lubi)
Przepis wypróbowalam juz wiele razy, potwierdzam, jest super, szybko sie robi i zawsze ładnie rośnie
darion, Dzieki za dobry przepis!
Ja już wogole pieczywa nie kupuje, chlebek pieke 3 razy w tygodniu i raz w tygodniu słodziutką chałeczkę, palce lizać
Darion, a jaka forme stosujesz? Kamionkowa, metalowa? Musi byc jakas specjalna?
Przypomnialo mi sie, ze kiedys obiecalam sobie, ze za pierwsza wyplate kupie maszyne do pieczenia chleba. Akumulator kupilam do samochodu zamiast tego
Forma metalowa ale czarna, ta srebrna niedopieka
OK, dzieki, poszukam jutro jakiejs, ale póki co nie zmiesci mi sie do piecyka. Pierwszy chleb zatem dopiero po przeprowadzce.
A to z dzisiejszego wypieku, przepis podany we wcześniejszym poście
darion, palce lizac
Mniam... ja jeszcze makiem posypuje do smaku
Że też jestem taka leniwa , jakoś nie chce mi się piec pieczywa . Ale wasze wypieki wyglądają na bardzo smaczne .
darion, zadziwiasz mnie .
darion, zadziwiasz mnie .
bo Darion wymiata w pieczeniu, ze ho ho!
Że też jestem taka leniwa , jakoś nie chce mi się piec pieczywa
Wogole niepracochłonne. Przygotowanie z wyrabianiem max 5 minut. Woda, drożdze, cukier, sol,maka, wymerdać do połaczenia się skladnikow, nie zagniatać, przełozyć na formę i luzik, 20-30 minut czekania na wyrośnięcie i piec 50-60 minut i tylko jeść
To ja tez sprobuje zrobic chleb Dariona, bo dotychczas ten co robie to na zakwasie. Zawsze to cos innego
Dobra narobiliscie mi smaka, juz wiem co robie w weekend.
Potwierdzam, przepis dariona na chleb jest bardzo fajny, szybko sie robi i ladnie rosnie, naprawde bez problemow. Ja taki chlebek pieke ostatnio co 3-4 dni.