AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Witam. Właśnie piszę pracę licencjacką na temat "Różnorodność kuchni hiszpańskiej" i bardzo potrzebna byłaby mi pomoc Was- forumowiczów mających styczność z Hiszpanią. A mianowicie temat ankiety jest taki:
WG WAS NAJCIEKAWSZY KULINARNY REGION HISZPANII:
A) Andaluzja
B) Aragonia
C) Galicja
D) Katalonia
E) Kraj Basków
F) Lewant- Walencja
G) Madryt (Kastylia)
I) inny (jaki??)
Bardzo proszę o szybką pomoc:)
Z góry dzięki:)
Justyna
Hmm... najciekawszy
Ciekawy - w sensie - budzący zainteresowanie?
Nie potrafię odpowiedzieć na tak sformułowane pytanie. Jedne potrawy są dla mnie ciekawe, inne nie, inne są zwyczajne, znane. W kuchni każdego regionu.
Kuchnia Galicyjska może być dla Polaka niezmiernie ciekawa, takich żyjątek u nas raczej się nie spotyka. Z drugiej strony przygotowanie mariscady nie wzbudza we mnie ciekawości, nie lubię widoku tych żyjątek na talerzu. Brzydkie to to, chociaż smaczne. Z dużo większą ciekawością obejrzę program kulinarny, w którym przygotowują soczewicę niż krewetki. A więc ciekawa jest ta kuchnia? Czy nie?
Pozdrawiam
Chodziło mi o ciekawsza w znaczeniu najbardziej przypadająca do gustu pod względem smaku
Aaaaa.
To musisz przeformułować pytanie.
"Kuchnia którego regionu najbardziej przypadła Ci do gustu pod względem smaku". "potrawy której kuchni najbardziej Ci smakują" albo coś podobnego. Bo znaczenie słowa "ciekawy" to właśnie "budzący ciekawość".
Przepraszam, że się "czepiam", ale myślę, że w pracy naukowej bardzo ważne jest precyzyjne określenie tego, o co pytamy.
A więc teraz mogę odpowiedzieć: Kuchnia Navarry Ze względu na różnorodność potraw z warzyw i roślin strączkowych, które bardzo lubię.
potrawy której kuchni najbardziej Ci smakują"
ja tam za bardzo nie pomoge bo nie jadlam az tylu potraw regionalnych, ale tak jak Cauliflower, wybieram wszystko, gdzie nie ma "robaczkow". Jestesmy z panstwa gdzie nie za bardzo sie je owoce morza, ale mysle ze np francuzi wypelniliby ankiete inaczej. choc niektorzy bardzo lubia pomaranczowy ryz z krewetkami... nie wiem czy to potrawa calego kraju...
Cauliflower wcale się nie czepiasz:) dzięki za wszystkie rady. Pytanie było wymyślane na szybko i dlatego jest niedoprecyzowane...napewno uwzględnie Twoją poradę przy pisaniu tej ankiety w pracy. A co do ludności której ma się to tyczyć to wydaje mi się, że raczej nie muszę tego uwzględniać w pytaniu gdy odpowiadają sami Polacy (mieszkający w Polsce albo w Hiszpanii)
A dlaczego tylko 7 regionow jest wyszczegolnionych, zas pozostale maja sie niby zmiescic w slowie "inny"? Czy masz jakis powod takiego wyodrebnienia?
KAZDY region Hiszpanii ma swoje potrawy i specjalnosci; dlaczego wybralas do ankiety wlasnie TE? Czym sie kierowalas?
Podobnie jak poprzedniczki uwazam, ze pytanie jest sformulowane niejasno. Moim zdaniem pytanie do ankiety, zwlaszcza do pracy licencjackiej, powinno byc bardziej precyzyjne. Bo wlasciwie o co Ci chodzi? O odmiennosc w porownaniu z kuchnia polska, o zroznicowanie i bogactwo regionalnych potraw, o to, gdzie jest wiecej potraw z warzyw a gdzie z miesa czy tez moze o upodobania kulinarne Polakow mieszkajacych w Hiszpanii i ich preferencje?
ja tam za bardzo nie pomoge bo nie jadlam az tylu potraw regionalnych, ....
No właśnie, dodałabym do mojej wypowiedzi "z tych, które poznałam"
No to ja bez socjologicznego zboczenia napiszę - Murcja, na drugim miejscu Andaluzja, na trzecim Galicja.
Aż mi się ciśnie, żeby nic nie napisać tutaj, ale no po prostu nie mogę!
Uważam jednak, że autorka swojego postu i całej tej ankiety "popsuła" - swój wątek, który właściwie zadany i sformułowany mógłby być bardzo ciekawy.
Ja bym się z chęcią dowiedziała, jakie istnieją ulubione regionalne przysmaki naszych Forumowiczów w innych częściach Hiszpanii.
Bo nie sposób jest powiedzieć, że ten i ten jest najlepszy, najciekawszy.. bo każdy jest jedyny niepowtarzalny, każdy lubi co innego.
A tak w ogóle, to może shizaxa, wymieniając te regiony, może napiszesz jakie miałaś w nich na myśli przysmaki?
A ja z kolei nie moge powiedziec, ze wyrózniam jakas kuchnie regionalna. Lubie kilka róznych potraw i pochodza one z róznych regionów Hiszpanii, np. z Andaluzji - gazpacho czy tortitas de camarones, z Walencji - paella, z Galicji - pulpo a la gallega, z Katalonii - pa amb tomàquet czy amanida (ensalada) catalana. Poza tym lubie takze krewetki z grilla i nie wiem do jakiego regionu je dopasowac, bo jadlam je w wielu miejscach.
ja w zasadzie żadnej kuchni specjalnie nie wyróżniam, - jak dobre to może być z każdego regionu - no i nie możemy zapominać o silnym zdominowaniu kuchni hiszpańskiej przez włoska (wszelkie lasanie, makarony, pizze i spagetti tyle, ze zrobione z lokalnymi dodatkami ) nie mówiąc już o wzajemnych wpływach południowoamerykańskich i w części pogranicza - francuskiej.
Lista moich ulubionych potraw nie moze obejsc sie bez porzadnego cocido czy lentejas, tyle ze to akurat sa potrawy narodowe ( i wcale nie uwazam, ze cocido musi byc madrileño ). Uwielbiam miesa z Castilla León, sa najsmaczniejsze. Bardzo lubie specjaly kuchni andaluzyjskiej, z naciskiem na cordobeskie salmorejo, flamenquines i berenjenas Wszelkie mariscos sa pyszne, ale najlepsze (i najwieksze) w Galicji.
Moglabym tak wymieniac jeszcze duzo
a na jakich studiach pisze sie takie prace-strasznie miły i smaczny temat
Ja niestety tylko Andaluzje narazie znam więc nie pomoge.
A ja z kolei nie moge powiedziec, ze wyrózniam jakas kuchnie regionalna. Lubie kilka róznych potraw i pochodza one z róznych regionów Hiszpanii, ..no wlasnie u mnie tak samo..chyba latwiej byloby Hiszpanow zapytac o gusta,bo moze lepiej znaja swoja kuchnie i wiecej roznych potraw probowali..mi raczej latwiej byloby napisac czego nie jem
Poza tym lubie takze krewetki z grilla i nie wiem do jakiego regionu je dopasowac, bo jadlam je w wielu miejscach.
Właśnie i ciężko jest z tego powodu przypisać coś co jest smaczne i jada się praktycznie w całej Hiszpanii, a nie tylko w danym regionie.
Bo np. tortilla española - to ona jest właśnie taka uniwersalna i wszędzie ją jedzą?
Metryczka nie jest potrzebna? Płeć, wiek, mieszkaniec Hiszpanii/turysta...
bo my powinnismy cala ankiete wypelnic tzn wszystkie pytania a nie tylko to jedno
i wlasciwie latwiej byloby odpowiedziec na pytanie jakie wogole potrawy przypadly nam do gustu... ale to calkiem zmienia sens...
kuchnia hiszpańska jest tak bogata i różnorodna, że pewnie na 100 pytanych osób każda miałaby inną odpowiedź.trudno więc mówić o jakiejś zdecydowanej atrakcyjności któregoś regionu.oj,ciemność widzę,ciemność!