AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Doskonale danie w szybkowarze - ziemniaki z miesem.
Na dno szybkowaru wlewamy odrobine oleju na to plastry bekonu. Nastepnie calosc przykrywamy polowkami surowych ziemniakow posypanych przyprawami (tymianek, rozmaryn etc), sol, pieprz i 3 zabki czosnku. Calosc przykrywamy paroma cienkimi plastrami miesa (drob badz wieprzowina). Zakrywamy pokrywe i dusimy przez 15 minut od momentu gwizdu szybkowaru. Polecam
Brzmi smacznie, poprosze o wiecej takich przepisów
Zakrywamy pokrywe i dusimy przez 15 minut
Na ustawieniu 1. czy 2.?
Czosnek obrany czy w skorupce (ja najczeciej wrzucam w lupince)?
Ile - tak miej wiecej - ziemniakow?
Brzmi smacznie i bardzo prosto
Cóż za prostota i pomysleć że ja tyle czasu spędzam przy garnkach żeby czasem wymyślić coś fikuśnego .Ale to pewnie dlatego ze lubię gotowac jak mam wenę no i mam dużo czasu bo nie pracuję
Tinglit, szybkowar nastawiamy na 2, a czosnek wrzucilam obrany
Ziemniakow tak, zeby zakrylo cale dno szybkowara, ja dalam okolo 8.
I najlepiej nastawic szybkowar na duzy ogien. Jak zacznie gwizdac zmniejszyc ogien i gotowac przez 15 minut. Danie na prawde proste, i przede wszystkim pozniej nie ma duzo garnkow do mycia.
ten bekon to ma byc taki surowy? czy wedzony?
Co możecie powiedzieć na temat reklamowanych w telewizji urządzenia do gotowania i pieczenia? Jakie urządzenia są godne polecenia?
Martusia, robie to dzisiaj na obiad. Tylko chyba troche przysmaze najepierw te plastry miesa... Zreszta zobaczymy.
Joanna, bekon moze byc zarowno surowy jak i wedzony. Tinglit, nie ma potrzeby wczesniej smazyc mieso. Wlasnie ono sie bedzie dusic w szybkowarze i tak ma byc.
No to zrobilam i oto moje sugestie:
Rzeczywiscie, miesa nie ma co podsmazac, bo sie samo pieknie dusi. Ziemniaczki wyszly super - aromatyczne i pyszne! W ogole przepis fajny, przy tym prosty i tani. Tylko ze na przyszly raz doleje jakas 1-2 szklanki wody, bo niestety w moim szybkowarze (moze to roznica czasow gotowania miedzy olla rápida i olla exprés? Ja mam te druga) boczek na dnie mi sie przypalil i nie nadawal do spozycia
W ogole przepis godny polecenia, zwlaszcza dla takiego poczatkujacego stracha jak ja. Mam niby ten szybkowar od lat, ale... boje sie go uzywac
Martusia, moze znasz jeszcze jakies przepisy do szybkowaru (takie, ktorych nie ma w ksiazeczce kucharskiej dolaczonej do garnka )? Jak znasz, to moze sie podzielisz?
te takie niby szybkowary elektryczne? - fajna sprawa, ale ja prowadze gospodarstwo jednoosobowe , nie liczac kota, ale on je chruplki - i w tym przypadku bylby to przerost formy nad trescia.
Tinglit, ciesze sie, ze wyszlo Ci to danie jednogarnkowe
Moze boczek byl zbyt chudy, dlatego sie przypalilo, albo moze wiecej oliwy trzeba wlac na dno. Nastepnym razem na pewno bedzie lepiej. W szybkowarze to ja oprocz tego dania tylko soczewice badz ciecierzyce gotuje
te takie niby szybkowary elektryczne?
Eee... Mi chodzilo o zwykla olla exprés, ktora bynajmniej nie jest elektryczna... Moze rzeczywiscie Martusia pisala o jednym, a ja to sobie przelozylam na drugie?
Martusia, no ja tez glownie tylko potrawki ze straczkowych robie Albo to, co mam w dolaczonej do garnka mini- ksiazeczce z przepisami. Tylko ze ja uzywam nie szybkowara elektrycznego, a garnka cisnieniowego obecnego chyba w kazdym hiszpanskim gospodarstwie domowym To pewnie dlatego mi sie przypalilo, bo w tym garnku zawsze trzeba dodawac choc troche wody, a ja tak doslownie Twoj przepis zastosowalam, bez dostosowywania...
Ikxio, przeciez nawet jesli przygotujesz cos w wiekszej ilosci, mozesz:
a. zaprosic na obiad przyjaciol
b. poporcjowac nadwyzki do pojemniczkow i zamrozic.
My tez tak nieraz robimy jak mamy ochote na jakies obfite ilosciowo dania.
tinglit, ja to napisalam w kontekscie wypowiedzi darion, chyba chodzilo mu o te oferty supechef czy inne cudenka, dla mnie zreszta zwykly szybkowar tez za wielki garnek
Nie mam szybkowaru , myślicie że w zwykłym garnku wyszłoby?
Ktoś próbował?
kinia121, ja tez szybkowaru nie mam, juz tak kombinowalam forme zapiekanki - tyle, zeby ziemniaki ugotowac wczesniej, najlepiej w mundurkach, bo sie nie rozsypuja i na to jescze zolty serek?
ikxio, dziękuje , będę próbowała zatem .
Martusia, bardzo fajny przepis (ziemniaki z miesem) bardzo smacznie wyszło, tylko troszke jak dla mnie za tłuste (przez boczek). jakbym go nie dała to przypaliło by sie?
Moze ktos jeszcze ma jakies przepisy na dania w szybkowarze?
Czy Wy aby na pewno robicie w tym samym garnku co ja?
Zrobilam ponownie, tym razem dolalam niecale 2 szklanki wody. Nic sie nie przypalilo, wyszlo smaczne i absolutnie nie tluste (pomimo boczku), nieco w stylu guiso. Zamiast cienkich plastrow miesa uzylam nieco grubsze kawalki wieprzowiny.
Czy Wy aby na pewno robicie w tym samym garnku co ja?
haha moj garnek troche starej generacji ale tak, to ten sam
Ja woda nie podlewałam, boczek był bardzo tłusty, ale kapnełam troszke oliwy na dno. Boczek troszke sie przysmazył, ale nie przypalił.
No wlasnie u mnie za pierwszym razem - tez tylko z oliwa - sie przypalil. Za mocno. Dlatego za drugim razem podlalam woda.
Dzies bede robic tak: filety z karkowki na dno (zamiast boczku) - ziemnaki - karkowka + oliwa + woda. Zobaczymy co wyjdzie
W sumie chyba trzeba dodawac do tego garnka wode, bo inaczej nie wytworzy sie cisnienie + para, co nie?
W sumie chyba trzeba dodawac do tego garnka wode, bo inaczej nie wytworzy sie cisnienie + para, co nie?
Niekoniecznie, zależy od użytych produktow zawierających wode, przeważająca ilość warzyw w naczyniu, nie wymaga dolewania wody. Poza tym po ok.15 minutach (pierwszy etap gotowania) należy zmniejszyć o 60-70% energię (zmniejszyć moc plyty grzejnej lub najzwyczajniej przykręcić kurek gazu).
Ok, po wczorajszym gotowaniu: nalałam szklanke wody: i było to jednak za duzo. Po otwarciu prawie po brzegi miałam tego "sosu". Nie wiem czy tak ma to wygladac, ale danie sie jakos tak ugotowało, albo udusiło...
Na marginesie dodam, trzymałam tak 20 minut na gazie.
MAm prośbę może ktoś wkleił by zdjęcie potrawy , wtedy będzie można porównać .
kinia121, mysmy juz zjedli... szkoda ze wczesniej nie prosiłas
Joanna , to następnym razem .