AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Farsz:
Pol kilo miesa mielonego.
1 opakowanie pieczarek
1 opakowanie kapusty kiszonej.
Wykonanie:
Podsmazyc miesko,posolic,popieprzyc i co tam jeszcze
Pokroic drobno pieczarki,dodac do miesa. Kapuste odsaczyc,pokroic i dodac do farszu. Podsmazyc chwile. Posmakowac,doprawic
Ciasto nalesnikowe:
2 jajka
1 szklanaka wody
1 szkalanka mleka
maka
sol
Wszystko wymieszac,bez grudek.
Usmazyc nalesniki,poczekac jak troche wystygna i nakladac po trochu farszu.Skladac wlasnie w takie kwadraciki.
Na talerz rozbeltac jajko,na oddzielny bulke tarta.
Najpierw maczac w jaku,potem w bulce i podsmazyc,ale krotko,nie dlugo bo bulka sie spali
Smacznego.
Dzięki
No chyba, że zrobię pseudo krokiety bez kapusty kiszonej
Szczerze mowiac,to wlasnie caly smak tych krokietow to kapusta.
Szczerze mowiac,to wlasnie caly smak tych krokietow to kapusta.
Zgadza się, tylko u mnie nie ma kapusty kiszonej, no niestety..
Andzela, kapuste mozna dostac w Carrefourze. W ruskich sklepach (nie mowiac o polskich )
Albo w Corte Inglesie-to napewno
To ja zaproponuje przepis na krokiety bez kapusty kiszonej. Jest to przepis moich rodzicow, calkowicie sprawdzony (takze tutaj w Hiszpanii ). Krokiety wychodza pyszniutenkie.
CIASTO NA NALESNIKI
1 litr mleka
ok. 0,5 kg maki
1-2 jajka
1/3 lyzeczki soli
tluszcz do i smazenia
Wszystko razem zmiksowac i usmazyc nalesniki. Wedlug tych proporcji powinno wyjsc okolo 12 nalesnikow.
NADZIENIE DO KROKIETOW
1 glówka sredniej wielkosci bialej kapusty
1-2 cebule
1 jajko
sol i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapuste poszatkowac i ugotowac do miekkosci w lekko osolonej wodzie.
2. Odcedzic oraz odcisnac nadmiar wody.
3. Cebule pokroic w kostke i podsmazyc na tluszczu.
4. Odcisnieta kapuste dodac do cebuli, wbic jajko, wymieszac, osolic i popieprzyc do smaku, nastepnie dodac 2-3 lyzki tluszczu (maslo lub margaryna) i wszystko razem chwile podsmazyc.
Nalesniki nalozyc nadzieniem i zlozyc. Nastepnie namoczyc w rozbitym jajku, otoczyc w tartej bulce i lekko podsmazyc.
Smacznego!
Ja robie te krokiety dosc rzadko, bo sa pracochlonne, ale za to rezultat jest wysmienity!
juanita75, dzięki za przepis.
Calkiem niedawno pisalam to na forum. Ta z Carrefoura nazywa sie CHUCRUT.
No ale gdzie to stoi?
No ale gdzie to stoi?
juanita75, oj..
Wiem że, pisałaś i nawet chyba przecież sprawdzałam..
i nic takiego nie widziałam..
i nic takiego nie widziałam..
Po prostu jako administratorka masz tysiac innych spraw na glowie i przeoczylas.
a ja polecam tez inny frasz tez przepyszny
pieczarki ok kilograma,cebulka, ugotowane jajka 5 lub 6, natka pietruszki i odrobina smietany najlepiej kwasnej mozna kupic w alcampo
pieczarki i cebule drobno pokroic i usmazyc, do masy dodac starkowane na tarce ugotowane jajka i natke pietruszki, doprawic do smaku. Jak masa przestygnie dodac smietane( lub surowe bialko) tak zeby masa byla jednolita. Doprawic do smaku.
Reszta przepisu na nalesniki jak powyzej, Naprawde polecam.
[ Dodano: Sro Maj 13, 2009 2:14 pm ]
No już z tą kapustą Andżela nie przesadzaj, niemiecką dostaniesz praktycznie wszędzie. W Carrefourze, w Mercadonie, w Lidlu, Aldim, Corte Ingles, Supersolu i jakimkolwiek większym markecie.
Ruski sklep sobie omijaj, ale tam mają akurat kapuchę zawsze dobrą, nawet ta rosyjska jest niezła.
No już z tą kapustą Andżela nie przesadzaj, niemiecką dostaniesz praktycznie wszędzie. W Carrefourze, w Mercadonie, w Lidlu, Aldim, Corte Ingles, Supersolu i jakimkolwiek większym markecie.
To może u Ciebie jest, u mnie nie ma.
Też byłam pewna, że dostanę ją w Mercadonie, ale szybko się rozczarowałam.
To nie jest powiedziane, że jak u Ciebie jest dostawa, to w każdym miejscu w Hiszpanii, będzie.
Dlaczego np. nawet ostatnio dziewczyny pisały że u nich jest kapusta i ogórki firmy "Dworek" i co to znaczy, że już wszędzie można dostać.. (?)
I juanita75, swoją kapustę kupuje taką która nie wymaga lodówek, a ja kupowałam takie, że one zawsze były w dziale tam gdzie są sałaty i inne warzywa bo były w folii i wymagały chłodzenia, więc dlaczego nikt z Was takich nie kupuje, tylko te w puszkach czy słoikach?
Andzela, u mnie to wogole takich rzeczy nie uswiadczysz, ani w Lidlu a tym bardziej w Carrefourze...kapuste kupuje pakowana sterylnie od czasu do czasu w Niemczech, smakuje jak nasza polska i ma bardzo dlugi termin przydatnosci i nie trzeba jej trzymac w lodowce... ..a przepisy na krokiety brzmia super,bede musiala ktoregos dnia sie wziac za ich zrobienie
okej, ja zawsze mam kapuste tam gdzie ma byc Lidl ,Aldi, Gibraltar,Mercadona, ruskie......
a jak nie ma metody na farsz to tunczyk w sosie raczej wlasnym,cebula siekana do bolu, jajko na twardo, pieprz ,sol PYCHOTA
Znowu zbaczamy z tematu