AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

Jak sie robi racuchy?

Naprodukowalam ze dwa liry kefiru i chodza za mna racuszki. Takie z cukrem. (Tu sie oblizuje)


Składniki:
½ kg m±ki pszennej, 5 dag drożdży, 2 jajka, szklanka cukru, odrobina cukru waniliowego, 200 ml mleka (można dodać trochę wody), szczypta soli, po wyrobieniu łyżka octu.

Przyrz±dzanie:
Składniki wymieszać ze sob± na jednolit± masę (nie może być za rzadka), następnie dodać łyżkę octu, żeby racuchy nie nasi±kały tłuszczem podczas smażenia, i zostawić do wyro¶nięcia na ponad godzinę w ciepłym miejscu. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a następnie układać na papierowych serwetkach.
Brzmi smakowicie. Dziekuje.

Te sprobuje przy wiekszej ilosci czasu. <Nie mialam pojecia, ze ocet ma takie wlasciwosci. Dobrze wiedziec.

Witaj na naszym forum bigoslandia,
To ja dorzuce swoj przepis

Nie jest profesjonalny, ja robie wszystko na oko

maka,cukier, mleko, jajka[dodaje nie wiecej niz dwa], cukier waniliwoy, jablka

Wrzucam do miski dowolna ilosc maki do tego dobieram odpowiednia ilosc mleka,cukru , ze dwa jaka, torebke cukru waniliowego,wszystko dokladnie mieszam a na koncu dodaje obrane jablko w kawalkach! mieszam to juz tylko lyzka i smaze


Naroibiły¶cie Mi smaka . Dzis to już chyba nie zrobie , a kto wie moze jednak .

loca1233, bez drożdzy robisz racuszki?
kinia121, tak bez drożdzy mozesz dodac ale nie musisz .... w Polsce dodawala ale tutaj nie dodaje wychodza pyszne na cieplo jak i na zimno
loca1233, pytam bo zawsze robie z drożdzami i sie zastanawiam czy "pulchn±" bez nich .
kinia121, hhmm... moze nie sa pulchne no ale nie sa podeszwy zawsze mozesz sprobowac zrobic mala porcje i jak Ci podpasuja to dorobic wiecej
Wtedy zrobilam super ekspres racuchy, wyszly dobre, tylko, ze bez cukru, bo tesciowa cukrzyca. Nastepne zrobie z przepisu Bigosa.
mrrr... i jeszcze racuchy z jablkiem w srodku... mniam mniam
Dziewczyny przypomniałam sobie o racuszkach na które dostałam przepis od koleżanki i sa pyszne .

1/2kg m±ki
2 jaja
1 1/2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
3 dag drożdży w zależnosci jakich używamy ¶wierzych czy w proszku postępujemy odpowiednio albo ¶wierze zalewamy ciepym mlekiem i czekamy ¶renio 5 min. albo poprostu wsypujemy do całosci drożdże w proszku
sól

Mieszam wszystko i odstawiam tak na ok. 40 min. potem dodaje banana pokrojonego wzdłóż na cztery czę¶ci a potem na plasterki i dodaje jabłko starte na dużych oczkach. Mieszam ostrożnie a nastepnie kłade na patelnie i smaże ! Pycha . Oczywi¶cie na koniec daje cukier puder a Wiki lubi z polew± czejkoladow± .
mmm z bananami... mniam, mnia. Chyba jutro kupie swieze drozdze.... Chociaz pogoda zrobila sie obrzydliwa i moze nie wyrosna.
a ja nie moge znalezc swiezych drozdzy nie wiedzialam w zadnym sklepie. a w ogole to jak sa drozdze po hiszpansku?
gusanito, ja do tej pory to Tu korzystałam z tych przywiezionych z Polski ale trzeba bedzie sie przestawic na hiszpańskie , z tego co sie orientuje to nazywaj± sie LEVADURA . I widziałam je w marcedonie .

a w ogole to jak sa drozdze po hiszpansku?

ja dlugo nie moglm tu znalezc swiezych drozdzy, w pracy tez mi podawali rozne wersje (od proszkudo pieczenia, po suche drozdze), az w koncu zapytalam szefa jednej pizzeri gdzie on dokladnie kupuje drozdze i okazalo sie ze w EROSKI, dokladnie przy lodowkach z ciastami i slodyczami...wygladaja dokladnie jak nasze polskie...ja zawsze kupuje wiecej, czesc zamrazam, i potem jak mam ochote na jakies wypieki to mam zawsze pod reka
Agata, i co zrobiłas te racuszki . bo ja robiłam przedwczoraj i wyrosły mimo pogody , mmmm ale był pyszne .
juanita75, kiedys własnie czytałam na forum o tej różnicy w nazwie !
anvien, dzis pójde do Erioskiego to zobacze na te drożdże . Bo zapas z Pl juz sie po woli wyczerpuje . Może jakies ciasto drożdzowe zrobie teraz .

dzis pójde do Erioskiego to zobacze na te drożdże ..Kinia121 jakby co mam zamrozone w lodowce, wpadaj, w koncu tak strasznie daleko nie masz:grin:

dzis pójde do Erioskiego to zobacze na te drożdże Sprobujcie popytac w sklepach przynaleznych do piekarni. Tam ja kupuje (raz kupilam) swieze drozdze.

[ Dodano: Pi± Kwi 11, 2008 8:42 pm ]

kupic ocet jakikolwiek inny niz winny ..tak ocet jablkowy...moj ulubiony zreszta...jesli nie masz octu, mozesz dodac do ciasta spirytusu lub wodki, zasada dzialania jest taka sama...chodzi tylko o to zeby ciasto nie nasiakalo olejem..
Nie mam spirytusu wodki chyba tez nie. Ale mam rum! Wiecie co? Chyba pojde wreszcie zrobic racuchy. Dodam proszku do pieczenia i rumu.
racuchy z bananem i rumem!!!! no wiecie co, teraz to juz smaka mi narobilyscie na maxa!
boshe,kto mi to zrobi ?? Moge pojechac odebrac
inma, podejme sie
Zrobilam racuchy wedle mojego widzimisie: trzy jablka, jedna gruszka, jajko, niepelny kubek kefiru, maka i troche proszku do pieczenia, z przypraw cukier wanilinowy, gozdzik i duuuzo canela (cholera jak sie nazywa canela po polsku?)

Wyszly dobre chociaz nastepnym razem nie dodam cukru, nie beda sie tak latwo przypalac.

Mniam mniam.
canela - cynamon
Wiedzialam ze cynamon!!! Wylecialo mi z glowy Wam tez sie zdarza, ze zapominacie polskich slow? Ale wstyd!
Agata, . smakowały racuszki?!

inma, do mnie tez możesz wpa¶ć w tygodniu to zrobię więcej.


podejme sie

Smakowaly, albo bylismy glodni. Jednak pogoda taka ze chetniej bigosu bym zjadla.

Smakowaly, albo bylismy glodni. Jednak pogoda taka ze chetniej bigosu bym zjadla.

a ja juz przy gazpacho majstruje, bo dzis bylo goraco nie do zniesienia
Gazpacho jest niejadalne

Gazpacho jest niejadalne

Agatko, jak mozesz!!!!
juanita75, no bez "a" ja jadlam tylko w wykonaniu tesciowej, podczas zimnicy zlewy i huraganow

ja jadlam tylko w wykonaniu tesciowej,

To wszystko tlumaczy

Agata napisał/a:
ja jadlam tylko w wykonaniu tesciowej,
...a ja jeszcze nie jadlam, poza czyms co przypominalo przecier pomidorowy, ale to chyba nie o to chodzi..
przecier pomidorowy!! toz to swietokradztwo

przecier pomidorowy!! toz to swietokradztwo ...no wlasnie
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •