ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

Tak, pod warunkiem że nie masz w domu na przykład płyty indukcyjnej :/


Ja mam płytę indukcyjną i to jest lepsze niż gaz. Kładziesz kokosa na płycie i grzejesz. Potem wystarczy wytrzeć ściereczką i nie ma śladu
Właśnie to samo chciałem napisać, nie próbowałem na płycie, ale uważam, że wtedy grzeje się kokos cała powierzchnią, więc jest lepiej :D Teoretycznie :P
Nie mylicie płyty indukcyjnej z płytą grzewczą? ;)


rzeczywiście nie wiem czym one się różnią ale chętnie się dowiem i pewnie nie tylko ja bo na zwykłej płycie grzewczej j.w. można bez problemu je rozpalić sam z reszta też już to testowałem tylko że jeszcze kładłem na nie komin
rabadżu - specjalnie dla ciebie:

Płyta indukcyjna ma wszystkie zalety płyty ceramicznej (np. łatwość utrzymania
czystości czy wygoda użytkowania). Poza tym jest też pozbawiona paru wad, które
ma zwykła płyta ceramiczna. Należy do nich na pewno:
- mniejsze zużycie energii,
- zdecydowanie szybsze gotowanie (nawet szybciej niż na gazie),
- brak efektu inercji (wyłączenie pola powoduje natychmiastowe przerwanie
gotowania - jak na gazie, zwykłe ceramiczne dużo wolniej reagują),
- trudniej się poparzyć, bo samo pole nie grzeje się tylko ferromagnetyczny
garnek, który na nim stoi (teoretycznie pole jest zimne, ale w praktyce trochę
się nagrzewa zwrotnie ciepłem garnka),
- jak ci sie coś wyleje, wysypie na płytę podczas gotowania, to się nie
przypala (grzeją się tylko ferromagnetyki, co jest istotą indukcji
magnetycznej).

Do wad na pewno należy to, że są droższe przy zakupie i nie każdy garnek
podejdzie. Nie mniej jednak między bajki można włożyć mit, że do indukcji
pasują tylko specjalne garnki (w domyśle kosmicznie drogie). W IKEI komplet
kupisz za kilkadziesiąt złotych. Przeważnie pasują też zwykłe emaliowane
garnki. Nie będą na pewno pasowały dość powszechne obecnie garnki ze stali
szlachetnej (podobnie aluminiowe, czy szkło), chociaż jest też odmiana
specjalnej ferromagnetycznej stali szlachetnej, z której garnki będą się
spisywały należycie.

Podsumowując, indukcja łączy szybkość gotowania na gazie z wygodą płyty
ceramicznej.
Tyszko, chyba w tym samym momencie pisaliśmy o danym problemie, tylko w różnych tematach. http://hookah.pl/viewtopic.php?p=6302#6302
dzięki Tyszko jak zawsze pomocny ale wychodzi na to że rozpalenie kokosa na takiej płycie jest praktycznie niemożliwe ;/
Ale teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Trzeba spróbować i dopiero wtedy dostaniemy odpowiedź czy da się rozpalić kokosa na kuchni indukcyjnej.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •