ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

Po małych przebojach mam nadzieję ze post ten na stałe zagości na tym forum.
To post 4 kółka oraz Opowieści o króweczkach i kluseczkach, dały pomysł na ten temat.

Podzielcie się różnego rodzaju przepisami np.na niedrogi smaczny obiad/posiłek.
Smacznie czy zdrowo, to każdy oceni indywidualnie.

ZAPRASZAM

Mniam , mniam...


jesli niedrogi smaczny posilek to proponuje ugotowac leczo, najprostsza potrawa,k roisz na male kawaleczki troche mieska (moze byc wedlina), paryke zielona, czerwona, cebule, zabek czosnku, i podsmazasz....dorzucasz kukurydze z puszki,mozna wkroic jeszcze cukinie, niektorzy lubia wkroic jablko (osobiscie nie preferuje) i gotujesz,dodajesz sok pomidorowy, moga byc tez swieze pomidory...i dalej gotujesz dodajac wszystkie przyprawy swiata..i potrawa gotowa...w dodatku caly garnek starczy zeby sie z kim spodzielic
Prpopnuje mamaluge.
Bierzemy litr mleka, pol szklanki maki(?) kukurydzianej w wsypujemy bardzo powoli do gotujace sie mleka. Mieszajac czekamy, zeby sie podgotowalo troche. Dobre, tanie i sycace, a na pewno zdrowe.
Mozna tez zrobic platki owsine na mleku w ten sam sposob, tylko dajemy troche wiecej platkow niz w przepisie o mamalydze. Zdrowe, smaczne, i tanie.

Troche stara Polska zajechalo....
Do leczo proponuje ugotowac paczke makaronu i obiad na cały tydzien.

Na szybko można szybko utłuc piersi kurczaka i usmażyć w jajku i bułce. Z jednej podwójnej wychodzi sporo kotletów. Do tego ryż na patelni. Szklanke ryżu długo ziarnistego chwilę przysmażyć, dodać sól, dwie szlanki wody i jak woda wyparuje odstawić.



Do leczo proponuje ugotowac paczke makaronu

albo ryz albo jeszcze szybciej kaszke Kus Kus!
KOPYTKA

Składniki:
- 1/2 kilograma ugotowanych lub zmielonych ziemniaków (może być purre)
- szklanka mąki
- kopiasta łyżka kaszy manny ( wtedy kopytka sie nie kleją)
- jajko
- sól

Sposób przyrządzania:

W dużym garnku zagotuj wodę. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałki grubości 2 palców i pokrój je na kluski długości 4-5 cm. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, mieszając, by nie przywarły do dna. Gotuj przez chwilę od wypłynięcia i wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
(kopytka można zrobić nawet na kilka dni naprzód - ugotowane wrzucić na chwilę do zimnej wody, ochłodzić, osączyć i schować do lodówki. Przed podaniem wystarczy je wrzucić do wrzątku i wyjąć od razu po wypłynięciu)

Można podawać
-z kapustą/bigosem,
-sosem pieczeniowym lub grzybowym, sosem warzywnym,
-mięsem
-polać masłem lub zrumienioną na maśle bułką tartą i np. posypać cukrem.

SMACZNEGO
PIEROGI ''DO SYTA''

Składniki:
30 dag mąki
1 jajko
100 ml wody
szczypta soli,
10 dag kaszy jęczmiennej lub ryżu (1 woreczek )
20 dag gotowanego mięsa z zupy
1 usiekana i usmażona na złoto cebula
sól, pieprz mielony
25 dag boczku lub słoniny do okraszenia

Sposób przyrządzenia:
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć. Kaszę/ryż, zmielone mięso, usmażoną cebulę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Wykroić szklanką krążki. Na każdy nakładać farsz. Zlepiać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową .Podawać okraszone skwarkami z boczku lub słoniny.
To na sobote.
NALEŚNIKI Z FARSZEM WEGETARIAŃSKIM

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

1/2 l mleka
1/2 l piwa (ewentualnie woda mineralna gazowana)-gdy piwo wypijecie wcześniej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
ok.1/2 kg mąki

SKŁADNIKI FARSZU:

30 dkg pieczarek
2 cebule
mrożona mieszanka warzywna (lub świerze warzywa)
ser żółty
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto ubić trzepaczka lub mikserem i odstawić aby ciasto "odpoczęło".
Usmażyć naleśniki.

Pieczarki poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki lub kostkę, usmażyć na oliwie/oleju, smażyć aż do zredukowania wody/wywaru a całość nabierze złotego koloru. Dodać mrożoną mieszankę warzywną i dusić, aż jarzyny będą miękkie, a całość nabierze lekkiej spoistości. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i dodać trochę startego, żółtego sera, by farsz był bardziej kleisty.

Naleśniki smarować farszem, zwijać w rulon (np.jak krokiety).
Przed podaniem obsmażyć na maśle.

SMACZNEGO
To zrobie w ten weekend i powiem Wam czy Darion chcial nas otruc.
Daj koniecznie znac, bo "wyglada" to dosc apetycznie.
Moją pasją jest gotowanie a nie eksperymenty na ludziach

Poniżej kolejna porcja smakowitego jedzonka:

ESPAGUETI EL QUESO

SKŁADNIKI:

-makaron
-ser camember lub brie lub rokpol
-serek topiony
-250 ml mleka
-1 czosnek

PRZYGOTOWANIE:

Mleko w rondlu rozgrzać, dodać w kostkę pokrojone sery ( proporcje i rodzaje dowolne ) przegotować mieszając, dodać czosnek wyciśnięty.
Makaron ugotować w trakcie przygotowywania sosu.

SERWOWANIE:

Podawać z sałatką z pomidorów ze świeżą bazylią i oliwą.

Naprawdę pycha ( chyba ze ktoś nie lubi sera )

chyba ze ktoś nie lubi sera Nie znam takich dziwnych osobnikow.
a to kolejny:

PIEROGI Z OWOCAMI

SKŁADNIKI:

- 3 szklanki mąki
- szklanka wody
- pół dużego jaja lub 1 małe
- 1 kg owoców (truskawki, jagody, wydrylowane wiśnie, jeżyny a także owoce z puszki dobrze odsączone) - pół szklanki bułki tartej

WYKONANIE:

Z mąki, wody i jaja zagnieść ciasto, rozwałkować na cienkie placki i szklanką wykrawać krążki. Owoce umyć, odsączyć i wymieszać z bułką tartą. Na każdy krążek ciasta nakładaj nadzienie, po czym składaj na pół. Brzegi ciasta posmaruj odrobiną zimnej wody i sklejaj, ściskając brzegi palcami. W garnku zagotuj 2 litry wody z łyżką oliwy. Pierogi wrzucaj na wrzątek (po 5-6 sztuk), delikatnie zamieszaj je drewnianą łyżką, a gdy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową na durszlak, dobrze odsącz.

SERWOWANIE:

Podawaj polane stopionym masłem lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

a dodatkowo:

CHLEB POLSKI ŻYTNIO-PSZENNY

ZACZYN:

2 dag drożdży.
2 łyżki (od zupy)cukru
3 łyżki (od zupy) mąki
około 1/4 litra ( 1 szklanka) mleka

CIASTO:

1/2 kg.mąki pszennej
1/2 kg. mąki żytniej pytlowej llub zwykłej żytniej
woda (lub mleko zsiadłe, serwatka)
1 łyżka kminku ( nie koniecznie, ale nadaje wspaniały aromat )
1 łyżeczka (od herbaty) soli
tłuszcz do smarowania formy

WYKONANIE:

Zarobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Wymieszać w misce mąkę pszenną i żytnią, wyłożyć wyrośnięty rozczyn, dodać sól, wodę lub mleko zsiadłe czy serwatkę. Wyrobić ciasto starannie, dodać kminek opłukany, ciasto postawić do wyrośnięcia; wyrasta ono dłużej niż ciasto z mąki pszennej. Przygotować dwie długie wąskie formy. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je do form, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Posmarować letnią wodą, włożyć do dobrze ogrzanego piekarnika, piec około 1 godziny; gdy drewienko, którym głęboko nakłuliśmy ciasto, wychodzi suche, chleb jest upieczony. Upieczone ciasto odkroić od brzegów formy i wyłożyć.

SMACZNEGO

CHLEB POLSKI ŻYTNIO-PSZENNY

To ciekawa propozycja, ale czy to wyjdzie..
Chodzi mi głównie jaki byłby efekt końcowy dając typowo hiszpańskie składniki.
Tak odbiegając troszke od tematu. W Lidlu jest taka mąka, z niej wychodzi świetny chleb, coś a'la polski razowy. Naprawde o wiele lepszy jest od tych bagietek itp.
Co do efektu końcowego przy zastosowaniu ''typowych Hiszpanskich" produktów trudno mi powiedzieć, ale jedynym problemem moze być jakość mąki ( w Polsce okreslana parametrami np. Mąka Poznańska TYP 500, a skala typu to od 350-650, im mniejszy parametr tym gorsza jakość ). Przy słabszej jakości mąki nalezy zwiekszyć ilość drożdży do 3-3.5 dag/1 kg. mąki.

Powodzenia piekarze

PS. Kolejnym razem przepis na wspaniały biszkopt z jabłkami i inne konfiguracje.

Pa.

[ Dodano: Sro Lis 28, 2007 2:39 pm ]
Super watek
cieszę sie że przypadl Ci do gustu inma,
Tu kolejny przepisik:

PASZTECIKI Z MIĘSEM

SKŁADNIKI:

CIASTO DROŻDŻOWE:

1 kg mąki
5 dag. drożdży
4 jajka
szczypta soli
0,25 l mleka
25 dag. margaryny ( 1 kostka )
2 łyżki cukru ( łyżka od zupy )

FARSZ:

1 kg karkówki bez kości
2-3 szt. cebuli
sól, pieprz
sucha bułka ( lub proporcjonalnie bulka tarta )

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie farszu:
Pokrojoną karkówkę na drobne kawałki podsmażyć na oleju z cebulką. Następnie podlać wodą i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękka należy odstawić do wystudzenia. Ugotowane mięso zmielić na maszynce, bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia.
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru (Uwaga: mleko nie może być gorące ponieważ zaparzą sie drożdze i ciasto nie wyrośnie )
Mąkę połączyć z jajkami , a nastepnie powoli wlać rozczyn z drożdży i dalej mieszać ,wyrabiać. Z kolei do tego dodać rozpuszczoną ostudzoną margarynę i szczyptę soli. Dokładnie wyrobione ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Potem wałkować ciasto na nie zbyt cienki placek, pociąć na paski, nastepnie na prostokąty o dlugości ok.6 cm., wzdłuż nałożyć farsz i zwijać w ruloniki. Wszystkie nieupieczone paszteciki posmarować rozstrzepanym jajkiem i piec w piekarniku ok.30 minut.

SERWOWANIE:

- podawać z czerwonym barszczem
- mięso do farszu można zastąpić farszem z kapustą i grzybami

Choć wydaje się że to troche pracochłonne danie ale gotowe paszteciki można zamrozić a nastepnie wrazie potrzeby odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażarki, a potem odgrzać w piekarniku.
Naprawdę niebo w ''gębie''
Wszystko fajnie ale ja nie mam piekarnika tzn mam ale nie dziala dziad jeden... ratujac sie tym znalazlam taka stronke :

http://www.gotowanie.wkl....prz=84&offset=0

gdzie mozna zrobic cos bez uzywania piekarnika moze komus sie przyda

gdzie mozna zrobic cos bez uzywania piekarnika moze komus sie przyda

oj przyda sie przyda Loca1233 ..ja tez ubolewam, ze nie mam piekarnika....tak to bym obie pizze zrobila, czy pieczona kaczke z jablkami.....a tu nic,ale z tej stronki na pawno cos wybiore
KLUSKI ŚLĄSKIE

SKLADNIKI:

- ugotowane ziemniaki ( ilość w zależności od potrzeb )
- ziemniaki surowe
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- oliwa lub olej
- sól

PRZYGOTOWANIE:

Obrane urowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lu dokładnie zmiksować na puree i przełożyć do miski. Uklepać je w naczyniu, aby ich powierzchnia była równa. Nożem podzielić ziemniaki na równe cztery części - ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na talerzyk. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa ( do wypełnienia odkrojonej ćwiartki ). Wyjmujemy kolejną ćwiartkę masy i w to miejsce wkładamy taka ilość tartych ziemniaków aby ponownie wypełniło wyjętą część. Do miski z powrotem włożyć wyjęte 2 ćwiartki ziemniaków i wbić 1 jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
Ręce zwilżyć zimną wodą, odrywać po kawałeczku ciasta, formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić palcem zagłębienie - dziurkę.
Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy, aby nie zlepiały się.
Gotować 2 minuty. Wyjąć, osączyć, wkładać na talerze.

SERWOWANIE:

- polane stopioną słoninką i skwareczkami
- z sosem i mięsem np.wołowina w sosie pieczeniowym

a teraz..

BARSZCZ CZERWONY

SKŁADNIKI:

- 3 średnie buraki
- pęczek włoszczyzny
- 3 liście laurowe
- ziarna ziela angielskiego
- 1-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ( od herbaty ) suszonego majeranku
- 2 łyżki soku z cytryny ( lub 1/2 łyzeczki od herbaty kawasku cytrynowego )
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki ( od zupy ) cukru

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki 2 buraki i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin.
Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie dodać 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotować.
1 startego na tarce surowego buraka na talerzu/misce polać sokiem z cytryny lub posypać kwaskiem cutrynowym, następnie posypać cukrem ( w celu uzyskania głębokiego czerwonego koloru) wymieszć i pozostawić na kilka minut. Dodać startego buraka do garnka i gotować. Według uznania nieco zabielić tzw. zaklepką ( mąka-mleko lub mąka-woda-smietana ) i chwile pogotować
Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować.

SERWOWANIE:

- podawać z uszkami, krokietami lub pasztecikami.

SMACZNEGO!
darion, bez urazy ale dla mnie to nie jest barszcz, koncentrat lub ewentualnie jakis wywar z burakow.Ja napisze sprawdzony przepis:

-3 buraki w calosci
-pol kilo boczku wedzonego badz zeberek wedzonych
-lisc laurowy, zile angielskie,pieprz czarny ziarnisty,sol
-cytryna badz kilka kropel octu
-cukier
- koncentrat barszczu w butelce najlepiej Krakus

Zaczynamy od ugotowania wywaru z miesa, gotujemy okolo dwoch godzin,wraz z przyprawami, wyciagamy mieso dodajemy buraki wlewamy koncentrat barszczu dodajemy dwie lyzki cukru, kilka kropel cytryny badz octu by nie stracil barszcz koloru.Podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia gdyz straci kolor i zrobi sie brazowy!
Prawdziwego barszczu sie nie zabiela!

Podajemy jak wyzej napisales: z uszkami itd...

Nigdy nie dotykam sie do barszczu tzn ja go nie robie ... u mojego faceta w domu od zawsze robil to mezczyzna! przepis zaczerpniety z pod samiuskich Beskidow
Tak tak.... z rodzinnych stron mojego faceta
Droga loca1233, nie zaznaczyłem ale ten barszcz to jest wigilijny, bo jak zauważyłaś wywar jest warzywny a nie mięsny, prawda?
Koncentraty nadają się dla osób które albo nie zabardzo dają sobie radę w kuchni, albo nie maja czasu na zabawę.
poza tym napisałem:

Co barszcz to obyczaj.
Zawsze mielismy barszcz, polaczenie swiezego wywaru z burakow z koncentratem i zawsze na wywarze miesnym. Moze to i malo religijne, ale smakuje bombowo. I welug mojej mamy nigdy ocet, a cytryna wlasnie do zakwaszenia.

Nie wiem czy wpadlo Wam to w oko, ale na moje wyczycie Darion to zatwardzialy wegetarianin
...broń Boże nie jestem wegetarianinem
Kocham miąsko.
Moja dewiza:'' DZIEŃ BEZ MIĘSA JEST DNIEM STRACONYM''.

WOŁOWINA W SOSIE PIECZENIOWYM

SKŁADNIKI:

- około 1/2 kg wolowiny
- wegeta lub jarzynka
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- smalec

PRZYGOTOWANIE:

Wołowine natrzeć wegetą, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem.
Bardzo drobno pokroić cebulę i dusić wraz z natartą wołowiną pod przykryciem podlewając od czasu do czasu wodą aż bedzie miękka.

SOS PIECZENIOWY:

Tłuszcz rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę.
Zrumienioną zasmażkę rozprowadzić bulionem z wołowiny.
Doprawić do smaku, zagotować i dodać śmietanę.
Gotować, ciągle mieszając, aż sos stanie się gładki i zgęstnieje.

SERWOWANIE:

-kluski Śląskie
-ziemniaki
-kopytka
-makaron
darion i tak sam te przepisy wymyślasz? Jesteś Kucharzem?
Uwielbiam gotować, to moje hobby.

Niestety nie obrałem drogi mistrza kuchni tylko bankowości i żałuje tego do dziś.

Najlepiej w życiu robić coś co sprawia przyjemność.

Przepisy sprawdzone przeze mnie, zasłyszane, od rodziny, znajomych, przeczytane w czasopismach i internecie.
Znajomi coś dobrego ugotują, zapraszaja, wymieniamy sie spostrzeżeniami. Innym razem ja gotuje, coś upiekę i spotkanko jest u mnie i tak 1-2 razy w miesiącu.
Piszę z pamięci i nie prowadze żadnych notatek. Nie zdarzyło mi się jeszcze coś pomylić.
Chcę się podzielić przepisami tylko przeze mnie sprawdzonymi i tylko tymi które mi osobiście smakowały

Pozdrawiam Dario

Uwielbiam gotować, to moje hobby.
W takim razie wielkie gratulacje (jako że jesteś mężczyzna), bo nieźle Ci to wychodzi.

Piszę z pamięci i nie prowadze żadnych notatek. Nie zdarzyło mi się jeszcze coś pomylić Co za skromnosc. Wedlug mnie faceci lepiej gotuja. Moze to sprawa plci, a moze tego, ze w wiekszosci przypadkow jest to hobby wlasnie.

SKŁADNIKI CIASTO:

40 dag. mąki
1 łyzka ( od zupy ) cukru
200 ml. mleka, ewentualnie wody
3 dag. drożdży
1-2 łyżki ( od zupy ) oliwy, ewentualnie oleju
1 łyzeczka ( od herbaty) soli
1 żółtko

SKŁADNIKI FARSZU:

2 pomidory
10-15 dag. szynki
15 dag. pieczarek
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyzki koncentratu pomidorowego
6-8 oliwek ( składnik niekonieczny )
szczypta bazylii
15-20 dag. sera zółtego ( gatunek wg. uznania)
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wsypać mąkę do misy, rozrobić drożdże w mleku z 1 łyżką mąki. Dodać łyzke cukru i wyrobić. Pozostawić na okolo 15-20 minut. Następnie posypać ciasto solą i polac oliwą i wbić żółtko. Dokładnie wyrobić i pozostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Cebulę pokroić w gruba kostkę, posolić i dodać pieprzu ( zamiast soli mozna zastosować jarzynkę, kucharka itp.)
Podsmażyć na patelni do zrumienienia cebule wraz z pokrojonymi w kostkę szynką i pieczarkami aż do zredukowania wywaru lub odcedzić. Dodać obrane ze skórki pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy.
Dodać oliwki i bazylie i pozostawic do wystudzenia. Ser pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
Blache wyłozyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na kształt koła, nałożyć farsz.
Złożyć na pół i uformować duży pieróg, dokładnie zlepiajac brzegi.
Piec w temp. 185-200 C przez około 20-25 minut.
A ja jak mam chwile natchnienia to robie nalesniki z parowkami i zeltym serem....
Smaze mnóstwo naleśników, w rondelku podgrzewam parówki ,żeby były gorące - i rozkladam naleśnika klade na niego plaster żółtego sera i gorąca parówkę wszystko zwijam obtaczam w bułce tartej i podsmażam żeby było chrupiące hm.... palce lizać
Bułeczki z parówkami i serem

SKŁAD:

- ser żółty
- parówki ( bardzo dobre z Lidla, małe frankfutrerki pakowane po ok.22 szt)
- ciasto drożdżowe (chlebowe)

CIASTO DROŻDŻOWE:

1 kg mąki
5 dag. drożdży
szczypta soli
0,20 l mleka lub wody
1 łyżka cukru ( łyżka od zupy )
margaryna
bułka tarta

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsypać mąkę. Drożdże rozpuścić w letnim mleku lub wodzie z dodatkiem cukru.
Wlać rozczyn z drożdży i wymieszać ,wyrabiać. Dokładnie wyrobione ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia (unikać przeciągu). Potem dodać szczyptę soli i 1 łyżkę stołową oleju lub oliwy. Uformować małe bułeczki, rozgnieść na płaskie placki. Zawinięte parówki w ser, owinąć ciastem drożdżowym. Blachę wysmarowaną margaryną wysypać tartą byłką. Piec w piekarniku ok.30 minut.

Smacznego:)
a ja wczoraj zrobilam sobie knedle ze sliwkami! polane slodka smietana!
a czy możesz zamieścić tu swój przepis na knedle ze śliwkami i śmietaną? Proszę...
sliweczki pokroic w czesci
ciasto takie samo jak na pierogi tyle tylko ze dodaje sie ze dwa zimne ziemnaki - ugotowane (utluczone jak do obiadu), po to, aby ciasto bylo miekksze.

czyli mieszamy: te 2 ziemnaczki, pol kg maki, 1 jajo, troszke wody. wychodzi ciasto, mniam, mniam, pozniej lepimy jak komu lepiej pierogi a w srodku kawalek sliwki. Moga tez byc truskawki albo jablko.
gotujemy i na talerz!

smietane mieszam z cukrem do polania.
i tyle
Dziewczyny ...i chłopaki a może moglibyście podać przepis na zawsze wychodzace ciasto na uszka? Wiecie ...takie które się nie rozgotują
hmm ciasto na uszka robie tak samo jak na zwykle pierogi, nigdy mi sie nie rozlaza....
nie przesadzac z jajkiem. jak makaronowe wtedy sie nie rozleci.
No właśnie przed wigilią musicie podać przepis na uszka z grzybami, co i jak ile jaj do ciasta i grzyby czy moga być pieczarki czy też można dostać jakieś prawdziwe leśne grzyby i czy dodać cebulkę do smaku do farszu?Jakie są wasze sugestie? I do barszczu_- buraki w całości w skórce czy obrane?
ja tak jak Joanna, ciasto pierogowe tylko kola mniejsze i zawijamy i wychodzi uszko
ciasto im mniej jajka tym delikatniejsze wychodzi, a do uszek radzilabym boczniaki przesmazone na masle z posiekana ebulka, sola i bialym pieprzem, nie pieczarki. no i nie z maszynki najwyzej z malaksera lub siekane.
holaalex, buraczki czerwone oczywiście obrane, a przepis na barszcz kilka postów wyżej w tym temacie
moj farsz na uszka:

prawdziwki (w tym roku posiekane, ale zazwyczaj lepsze sa mielone) mam je w postaci suszonej, wiec podgotowuje je jakies pol godzinki, odcedzam, miele.
Z wywaru pozniej robie sos (grzybowy) do pierogow.
cebulke podsmazam i dodaje do zmielonych prawdziwkow + lyzka bulki tartej + do smaku garsc kapusty kiszonej (zmielonej) + sol, pieprz
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •