AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Tym razem na specjalne zyczenie Andzeli podaje przepis na galaretke drobiowa. To tez byl moj debiut i o dziwo nawet wyszlo.
GALARETKA DROBIOWA
Skladniki (mniej wiecej na 4 foremki):
4-5 nog kurczaka (tzw. palki)
wloszczyzna
4-5 lyzeczek zelatyny
4-5 zabkow czosnku
cebula
groszek konserwowy
2 jajka
natka pietruszki
2 liscie laurowe
przyprawa typu "vegeta"
5 ziaren pieprzu czarnego
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE:
Mieso zalac 2 litrami wody i gotowac do miekkosci na niewielkim ogniu (ok. 1 - 1,5 godziny). W trakcie gotowania zszumowac. Dodac wloszczyzne, cebule, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liscie laurowe oraz przyprawe "vegeta" do smaku. Gotowac jeszcze okolo 30-45 minut. Mieso i wloszczyzne wyjac, wywar przecedzic, odlac jedna szklanke wywaru i rozpuscic w niej zelatyne. Dodac do wywaru rozgniecione zabki czosnku i 1/3 lyzeczki pieprzu czarnego, mielonego i zagotowac. Dodac do wywaru rozpuszczona zelatyne. (UWAGA! Nalezy sprawdzic na opakowaniu zelatyny, czy mozna ja zagotowac. Jezeli tak to dodajemy rozpuszczona zelatyne do wywaru i zagotowujemy. Jezeli nie, to dodajemy rozpuszczona zelatyne do wywaru, ktory juz sie nie gotuje i juz go nie zagotowujemy). Wyjete z wywaru mieso oddzielic od kosci i skory. Marchewke drobno pokroic. Na dno foremek wlozyc listek natki pietruszki, pare ziarenek groszku, pokrojona marchewke, czastke jajka oraz drobno pokrojone mieso do 2/3 wysokosci naczynia. Nastepnie zalac (najlepiej przez sitko) chlodnym wywarem. Wstawic do lodowki do zastygniecia.
Uwielbiam taką polską galaretkę mojej mamy.
Mniam, mniam - będzie trzeba kiedyś zrobić.
Ale odlot. Bardzo lubie, a najbardziej mi smakowala tak przyrzadzona cielecina mojej niedoszlej tesciowej.
Teraz tylko "zdobyc" zelatyne i do roboty. Dobry pomysl dziewczyny.
Teraz tylko "zdobyc" zelatyne
Mozna ja chyba kupic w prawie kazdym supermarkecie w Hiszpanii (w dziale z produktami cukierniczymi, galaretkami, dodatkami do ciast, itp. ). Ja kupilam ja w SABECO, a widzialam w Carrefourze, Alcampo i chyba jeszcze gdzies. Dodam jeszcze, ze ta zelatyna jest marki ROYAL, nazywa sie GELATINA NEUTRA i jest ona w takim malym, zoltym pudeleczku.
Właśnie się przymierzam zrobić - sama po raz pierwszy w życiu!
Przeglądając jeszcze google, natknęłam się na takie foto:
Po prostu palce lizać! :>
PS. juanita75, zapomniałaś o soli do smaku.
juanita75 bardzo dobry przepis ale zamiast pałek z kurczaka mozna zastosować skrzydełka bo sa bardziej kleiste i wraz z nimi gotować łapki (pazurki) z kurczaka, dzieki temu nie bedzie potrzeby stosowania żelatyny. Ale to wg. uznania.
juanita75, zapomniałaś o soli do smaku
Nie zapomnialam. Przyprawa "vegeta" zawiera w sobie sol, a ponadto nadaje bardzo wyrazisty smak, wiec juz sol nie jest potrzebna. No chyba, ze ktos lubi bardzo slone ...
Andzela napisał/a:
juanita75, zapomniałaś o soli do smaku
Nie zapomnialam. Przyprawa "vegeta" zawiera w sobie sol,
To fakt, a że ja nie mam wegety, to pozostaje mi tylko sól. :>
Można dodać np. kostkę rosołową.
Można dodać np. kostkę rosołową.
Mysle, ze to dobry pomysl.
I właśnie tak zrobiłam, teraz tylko poczekać aż stwardnieje.
Robicie mi smaka. Lapek nie bede uzywac... Tesciowa juz wie, ze nie znosze gotowanych kopyt, pazurow ani lbow... Cholera, zapomnialam rozejrzec sie za zelatyna w sklepie
Normalnie jak piękne wyjdzie, to Wam pokażę foto mojego dzieła.
Zycze smacznego.
To moze ja dodam w albumie zdjecie mojej "swiatecznej" galaretki.
[ Dodano: Sob Gru 29, 2007 7:38 pm ]
juanita75, ale o czymś zapomniałaś w zwiazku z twoim galaretkowym debiutem...dodać smaku
Wyglada apetycznie mniam mniam
A to moja obiecana galaretka:
Troszkę się skrzywiła.
Następnym razem będzie idealna! - Obiecuję.
Jak na pierwszy raz calkiem przyzwoicie.
Takiego mi smaka narobilyscie, ze sama zrobilam po raz pierwszy w zyciu nozki w galarecie.
Wyszly pyszne, osiem porcji, z czego ja zjadlam 7 i pol. Ostatnia zjadlam dzis.
Aparat mi nie dziala, zeby zrobic zdjecia niestety, ale wygladaly bardzo apetycznie. Robilam je z pamieci po przeczytaniu Juanitowego postu, wiec pewnie cos tam pozmienialam
PYCHA!!!
[ Dodano: Pią Sty 04, 2008 12:53 am ]