ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

Placki z cukinii

6 cukini
4 jajka
pęczek szczypiorku
6 listków świeżej mięty
pęczek natki pietruszki
szklanka mąki
sól,pieprz

Cukinię zetrzeć, dodać jajka. Szczypiorek,natkę pietruszki i miętę drobno pokroić. Dodać mąkę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Smażyć na głębokim oleju jak placki ziemniaczane

Cukinie z miesnym farszem

4 okrągłe cukienie (moga byc zwykle podluzne)
2 cebule
2 zabki czosnku
40 dag mielonego miesa
szklanka ugotowanego ryżu
łyżeczka suszonego tymianku
10 dag mozzarelli
4 łyżki masła
1/2 l bulionu mięsnego
2 łyżki oliwy
8 pomidorów
sól, pieprz

Cukinie opłukać, oczyścić, odciąć wierzchy, wydrążyć łyżką. Łyżke oliwy rozgrzać na patelni i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodać mieso, chwilę smazyć, zdjąć z ognia i ostudzić. Mielone mięso wymieszać z ryżem, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Pomidory sparzyć, obrać, przekroić i usunąc nasiona. Miąższ pokroić w kawałki. Cukinie napełnić masą mięsną. Zaroodporną formę posmarować oliwą, włozyć faszerowane cukinie. Mozzarellę pokroić w kostkę, posypać cukinie. Na wierzchu rozłożyć wiórki masła, na dnie formy ułożyć pokrojone pomidory, wlać bulion. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni

Łódeczki z fetą

2 średnie cukinie
szalotka
2 pomidory
20 dag sera feta
łyżka listków swieżego tymianku
1/4 łyżeczki mielonej papryki
łyżka oliwy
sól, pieprz

Cukinie opłukać, odciać końce, przekroić wzdłuż na pół, nieco wydrażyć, oprószyć solą i pieprzem. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę.
Szalotkę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, usunać pestki, miąższ pokroić w kostkę. Szalotkę zeszklić na gorącej oliwie, dodać miąższ z cukinii, smażyć 2-3 minuty. Lekko przestudzoną masę wymieszać z fetą, pomidorami i tymiankiem, przyprawić pieprzem.
Połówki cukinii napełnić farszem serowym. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem, włożyć cukinie, zapiekać około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
*W oryginalnym przepisie była jeszcze szynka, ktora nalezy podsmazyć z cebulka i dodac miąższ z cukinii.


Uwielbiam cukinie
Robie np kotleciki obtoczone w jajku i bułce obsmazone i przekładam je farszem z ryby po grecku.;)Pycha !!!Podobnie traktuje patisony i kabaczki a takze kotlety sojowe;)ale jednak z warzywami jest lepsze;)
POlecam tez kotlety z ...selera.Bulwe selera kroje w plastry i obgotowuje w posolonej wodzie jak zmieknie do jajeczka ,do bułeczki tartej z ziarnem sezamu i na patelnie .
Czy w Hiszpanii jest szpinak?Mam wspaniały przepis na rolade drozdzowa ze szpinakiem Zreszta zawsze jak robie pizze dodaje szpinak.
Mam propozycje-moze stworzymy tu dział z przepisami wege?

Czy w Hiszpanii jest szpinak?

Jest.
Szpinaku jest pełno. Za to selera to nie bardzo. Jak i buraków.
Przepisy wegetariańskie jak najbardziej. Chętnie skorzystam.

Cukinię to my jemy sporo. Uwielbiam z grila i często dodaje do lecho i koniecznie do zupy warzywnej.



Za to selera to nie bardzo. Jak i buraków.

selera rzeczywiscie nie ma, ale buraki? w sobote bylam na targowisku i kupilam sobie buraczki na zupke, wczesniej byla tez botwinka, tak wiec ja nie narzekam
ale korzenia pìetruszki tez nie ma...
Jest
To zalezy od regionu
W Torrevieja normalnie sprzedaja na rynku obok marcherki
A w Madrycie mozna kupic w LIDL-u w warzywach na tacce...jest tam walsnie pietruszka,marchewka,seler,por ....i ...biala rzodkiewka

A w Madrycie mozna kupic w LIDL-u w warzywach na tacce...jest tam walsnie pietruszka,marchewka,seler,por ....i ...biala rzodkiewka

U mnie tez mozna kupic taki zestaw.
u mnie nie wiedza co to jest..jak zapytalam w pracy , to mi powiedzieli ze cos takiego jak seler jedli w Niemczech
ja wlasnie tez pytalam na targach, czy rynkach, bo myslalam, ze moze mi na zamowienie ktos przywiezie, ale NIE. Wniosek taki ze musze sie przejechac do madrytu, ale tylko po jedna pietruszke? ) hehe

Wniosek taki ze musze sie przejechac do madrytu,
Nie macie LIDL-a ?

Nie macie LIDL-a ?

z tego co wiem kolo toledo nie ma.... chyba ze nie wiem.... a jest?

a jest?
No ja nie wiem,ale LIDL jest w calej Hiszpanii
U mnie lidla nie ma

z tego co wiem kolo toledo nie ma.... chyba ze nie wiem.... a jest?
sparawdz tuta http://www.lidl.es/es/hom...ice.s.sts.index jak wpisałam Toledo to wyszlo duzo tylko wyszukaj swojego kodu pocztowego
spoko, sa w Toledo, a do Toledo mam 40 km, takze taz na jakis czas wycieczka do sklepu to nawet wskazana dzieki )
jeszcze musze gdziesz poszukac w poblizu Carrefour i Corte ingles, bo nawet nie wiem czy sa....

ale na zadupiu mieszkam, zawsze to bede powtarzac....
Nie, na zadupiu to ja mieszkam, bo u mnie nie ma zadnych normalnych sklepow.
Dziobalek swiadkiem.
u mnie tez nie ma, tylko la despensa i dia, ale tez juz zlikwidowany i jakis inny jest.
na wieksze zakupy jezdzimy do Toledo do eroskiego.
Zrobilam wczoraj cukinie, wyszla bardzo dobra. Nastepnym razem zaopatrze sie wczesniej we wszystkie produkty, bo wczoraj z pamieci robilam i musialam prosic o pomoc

Karolina, dawaj jakies jeszcze dobrosci.
musxe pomyslec..nie jestem dorba kucharka:)

mexa xapytam o xupe x cukinii
Moze byc cos innego dawaj.
yyy nic mi do glowy nie prxychodxi..musxe xerknac do innych watkow gdxie podawalam prxepisy xeby nie xdublowac, a jakby o to najpierw xapytam mexa, on jest lepsxy w gotowaniu
no to teraz ja
kupuje cukinie, ale najlepiej zeby wygladem przypominala ogorka, chuda i dluga. Kroje ja jak na mizerie i sru na patelnie (olej z oliwek) podsmazam plasterki z obu stron (jak kto lubi, bardziej lub mniej podsmazone)

w osobnym garnku gotuje makaron, po odcedzeniu wkladam go z powrotem do garnka i do tego makaronu wlewam cukinie ze wszystkim tluszczem prosto z patelni (tluszczu musi troche byc, zeby wszystko dobrze wymieszac).
Mozna wszystko doprawic po swojemu, ale ja niedoprawiam bo uwielbiam smak cukini i nie niszcze go wegeta (moj maz doprawia)
Ta potrwe nauczyla mnie robic pewna wloszka, mowila:
- szybkie dobre jedzenie

Jesli z obiadu zostanie mi taka cukinia, nie zostawiam jej na drugi dzien i nie wyrzucam tylko.......wbijam jajka, mnostwo startego zoltego sera i sru na patelnie i robie taka ,,ala,, zapiekanke - pychota
tego rowniez nauczyla mnie ona, byla bardzo oszczedna i nic nie wyrzucala,np. taka zapiekanke robila z frytek ktore zostaly z obiadu, dodajac jajko i ser, lub z makaronu tak samo troche mnie nauczyla
az wstyd mi bylo, ze ja zawsze ,,do smietnika....,,
o to cos dla mnie, sxybko i latwo

sxybko i latwo
no wlasnie, jesli chodzi o kuchnie to ja jestem len smierdzacy
ja w te upaly to za bardzo w kuchni nie mam ochoty siedziec, zreszta przeprowadzam sie i nie mam czasu. Ale jesli chodzi o cukinie, to kroje ja na plasterki, wrzucam na patelnie doslownie na chwilke i wkladam do lodowki. Potem mam zimne, zdrowe i pyszne chipsy
Nooo, brzmi interesująco... ale chyba jeszcze posolić by trzeba było... i to nie za mało:-)
ja akurat w upaly na sól nie mam ochoty. Ale owszem, z sola chyba wiekszosci beda smakowaly.
Cukinia:
pokrojona w kostke podsmazona na masle+troszke wody i wycisniety czosnek i takie cóś jemy do ziemnaczkow i mieska
oo fajne, lubie taki paciaje
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •