ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

Nie znosilam cykorii, az dnia pewnego zostala mi przedstawiona w zupelnie nowym swietle. PALCE LIZAC i prosic o dokladke.

Bierzemy kilka cykori. Gotujemy na miekko. Odcedzamy, zostawiamy.

Sos: smietana, ser typu rokeford lub (wyprobowalam) plesniowy, smietana, troche masla, plastry zwyklego zoltego sera.
Do zaroodpornego nalewamy troche smietany, mieszany z rozdrobnionym maslem i serem, dorzucamy ugotowanej cykori. Pokrywamy serem zoltym. Do pierakarnika na ok. 20 minut, az ser sie przyrumieni.

Serwowac samo, z ciekawym mkaronem lub z czym Wam odpowiada.

Mowie Wam PYCHA i NIEBO W GEBIE.


Cykoria to to takie zielone i lisciaste i to cale gotujesz i do piekarnika?
Dziobalek, tak, zielone i lisciaste w smaku gorzkawe Zapomnialam napisac, ze lepiej sie je je, jak sie cykorie pokroi w poprzek przed gotowaniem. Pozniej jest mniej roboty na talerzu.

Smacznego odwaznym.
Jaka smietana w tym przepisie?


Ja daje 18stke. Tylko tez, aby tak umazac dno zaroodpornego naczynia.
Dziekuje. Mam taki pomysl co by zrobic z roznych warzyw. Zobacze co wyjdzie.

Zobacze co wyjdzie. A jak wyjdzie daj znac.

Acha, z ze szpinaku to nie bardzo wychodzi... Chyba, zeby serwowac ze swiezych lisci. Ale lisci to nie widzialam u mnie w sprzedazy. Mialam do dyspozycji mrozony lub sloikowy.
U mnie pelno szpinaku.
Gdzies znalazlam przepis, ze cykorie jeszcze w jamony zawijaja.

[ Dodano: Pią Lis 16, 2007 4:24 pm ]

ze cykorie jeszcze w jamony zawijaja. Dziobalek, ja tez zawine w jamony, zobaczymy co to za jedne pysznosci wyjda.

Ciesze sie ze smakowalo.
ja cykorie robie jeszcze zawinieta w duzy plaster szynki a sos beszamelowy.Dawno nie robilam az mi sie zachcialo.

I dobra jest surowa w salatce z rodzynkami mandarynka polana jogurtem naturalnym.

dobra jest surowa Surowa jest niejadalna dla mnie.
dobra jest surowa ale w zestawieniu z mandarynka i jogurtem bardzo drobno posiekana.Inna postac czyt. duza postac rowniez dla mnie niejadalna.


I dobra jest surowa w salatce z rodzynkami mandarynka polana jogurtem naturalnym.

O tak jeszcze nie robiłam.
Witam,

Ja mam dobry przepis na cykorie polecam

Składniki:
4 cykorie
4 plastry szynki
150-200g startego sera
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
mleko, śmietana
1 żółtko
Sposób przyrządzenia:
Cykorie myjemy, usuwamy podniszczone liście. Podsmażamy je lekko na 1 łyżce masła i dolewamy szklankę wody. Dusimy, aż zmięknie ten sposób pozbywamy się goryczki.
Wykonujemy klasyczny sos beszamelowy z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki, mleka i śmietany. Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami sosu i wlewamy do reszty, mieszając. Na końcu dodajemy 50g startego sera.
Częścią sosu pokrywamy dno naczynia żaroodpornego i układamy cykorie zawinięte w plastry szynki. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy resztą startego sera.
Zapiekamy przez 25 min. w temp.180°C.

Palce lizac polecam
jak ktos nie moze, albo nie lubi smazonego to cykorie mozna rowniez zblanszowac, czyli zanurzyc na troszke we wrzatku, tez traci goryczke.
A ja tego chyba nigdy nie jadłam..
Słyszałam o cykorii wiele razy, ale żeby to wiedzieć jak smakuje..


cykorie mozna tez i na surowo w postaci ensaladas , jada sie biale liscie, korzen po uprazeniu sluzy do wyrobu produktu kawopodobnego.
A to jest podobne do sałaty włoskiej?
jest prawie w kazdym zieleniaku, o kapuscie wloskiej to slyszalam, ale o salacie nie, byc moze w niektorych regionach tak jest nazywana , bo pochodzenie ma srodziemnomorskie i jak anegdota glosi byla to zielona roslina zupelnie niejadalna ze wzgledu na gorzki smak i komus przez przypadek wypuscila w zupelnych ciemnosciach biale slodkie liscie (fakt najlepiej kupowac zupelnie biala, bo z zielonymi koncowkami liscie zaczynaja byc gorzkie)

o kapuscie wloskiej to slyszalam, ale o salacie nie, byc moze w niektorych regionach tak jest nazywana ,
Tzn. chciałam napisać pekińskiej..
ale sałatki włoskie są smaczne z kapusty włoskiej
cykoria ma inny smak niz pekinska no i zwykle jest duzo mniejsza. listki ma gladkie - badzo fajnie wyglada np, salatka jarzynowa nalozona w takie lodeczki- listki z cykorii przystrojona kawalkiem pomidorka np. mozna tez napelniac rozmaitymi pastami serowo - ryno, miesno, jajecznymi - smaki do wyboru. takie "porcyjki" bardzo dekoracyjnie wygladaja na stole.

listki z cykorii przystrojona kawalkiem pomidorka ..i pokropiona zredukowanym balsamico..mniam mniam
tutaj to sie nazywa Endywia

juz wyzej pisalam o tym z beszamelem, fajnie ze ktos dokladnie opisal ten przepis
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •