AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Wywolana przez Greatdee do odpowiedzi w poscie o tworzeniu forumowej ksiazki kucharskiej, nie pozostaje mi nic innego jak podzielic sie z Wami przepisem na moje ulubione hiszpanskie danie, a mianowicie fideos z krewetkami. Powiedzialabym, ze jest to raczej danie popularne, a czy regionalne, to niestety tego nie wiem.
Ale do rzeczy. Jest to przepis na 2 duze porcje lub 3 troche mniejsze.
Potrzebne nam bedzie: pol cebuli, 2 zabki czosnku, 1 zielona papryka, 1-2 pomidory, paczka mrozonych krewetek, makaron typu fideos (fideua) - sa to takie niewielkie, lekko zaokraglone rureczki, 1 lyzeczka slodkiej papryki, sol, pieprz, szafran (lub koloryzator potraw), oliwa.
Przygotowanie:
1. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w male kawaleczki.
2. Obrane pomidory kroimy w kostke, papryke w paseczki.
3. Lekko podsmazamy cebule z czosnkiem i dodajemy pomidory i papryke.
4. Smazymy kilka minut i jak warzywa zaczna sie robic miekkie, dodajemy krewetki (bez rozmrazania).
5. Wszystko mieszamy i smazymy kolejne kilka minut pod koniec smazenia dodajac lyzeczke slodkiej papryki.
6. To wszystko po usmazeniu przekladamy do garnka, dodajemy 6 szklanek wody i gotujemy.
7. Kiedy woda zacznie wrzec dodajemy sol, pieprz i szafran. Od momentu zagotowania gotujemy okolo 15 minut.
8. Po tym czasie dodajemy makaron fideos i gotujemy dalej 8-10 minut, az makaron bedzie miekki.
9. Odstawiamy na 5-7 minut i mamy gotowe danie.
SMACZNEGO!!!
Mam tez gdzies fajny przepis na garbanzos, ale jak na razie, to zyje jeszcze na kartonach i jak sie rozpakuje, to postaram sie cos tu wiecej wklepac.
Dzieki
Fajny przepis, postaram sie nid³ugo zrobiæ!!
No i czekamy na jeszcze!!