ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

Jakie czynniki waszym zdaniem wpływają na Gęsty Dym hmm ??


Jakość tytoniu, jego wilgotność...
I co jeszcze ???
...i to tyle. To są dwa najważniejsze czynniki. Poza tym dochodzą mniej znaczące typu:
- ciecz w dzbanie (np. mleko daje nieco gęstrzy dym)
- średnice rurek w fajce i w wężu (im większe tym wiecej możesz wciągnąć do płuc)
- ilość węgla (im więcej węgla tym więcej dymu ale tytoń szybciej się wypala)



- ciecz w dzbanie (np. mleko daje nieco gęstrzy dym)

spekulowałbym ;) mleko poprawia smak niektórych tytoni kawowych, czekoladowych, czy też niektórych owocowych (nie cytrusowych), ale czy "zagęszcza dym", hmm no właśnie...
Nie powiedziałem że mleko sprawia iż dym staje się bardzo gęsty. Z moich obserwacji wynika żę mleko delikatnie "pomaga" dymowi aby stać się gęstrzym (jest go troszkę więcej i dłużej utzymuje się w powietrzu), ale tak jak mówilem wszystko to są lekkie zmiany.

Co do smaku to całkowicie się zgadzam. Dopełnia takie smaki jak kawa, cappucino, banan, czekolada itp.

Nie powiedziałem że mleko sprawia iż dym staje się bardzo gęsty.

nie na ja tez tego nie powiedziałem ^^
Za to na pewno się zgodzisz że im tłustsze mleko tym bardziej się pieni

No i bym zapomniał że po dodaniu MolaMixu/gliceryny też robi się więcej dymu, ale z reguły ten zabieg niekorzystnie wpływa na smak tytoniu.
Tyszko napisales wczesniej ze wiecej mozna wciagnac do pluc z tego co wiem fajka sie nie zaciagamy tylko trzymamy w ustach Tak/Nie ??

Za to na pewno się zgodzisz że im tłustsze mleko tym bardziej się pieni

co gorsze! im zimniejsze tym także mocniej się pieni, więc zimne i tłuste to śmietana gwarantowana ;) a co jeszcze gorsze! nie każdy dzban jest przystosowany do paleniu na mleku ^^' np Magier super wywiązuje się z zadania, bo piana się rozchodzi na boki, ale np Luxor - nie da rady, piana rośnie wraz ze zwężającą się średnicą dzbana ku górze.
A jak myślisz gdzie trafia bym jak go wciągasz? Fajką nie zaciągamy się w sęsie że nie przetrzymujemy dymu w płucach. Wciągamy go i od razu wydmuchujemy (zasada wdech-wydech).
Jest jeszcze jeden element mający wpływ na ilość piany jaka tworzy się przy paleniu na mleku a mianowicie....dyfuzor :)
Ja mam i tez wydaje mi się że zwiększa się ilosc dymu nie wiele ale zawsze to jakis atut
Nie próbowałem palić z dyfuzorem na mleku więc wierzę na słowo.

Sam dyfuzor nie zwiększa ilości dymu. Jedyna zaleta jego to wyciszenie fajki, ale co to za palenie bez charakterystycznego bulgotania
Ja lubie jak bulgocze wtedy wiem ze jest rurka w wodzie i w ogóle to jest fajne w fajce wodnej co do dyfuzora z mlekiem to serio zwiększa się ilość dymu
Ja po założeniu dyfuzora nie zauważyłem większej ilości dymu...
może po 1 razie nie zauwazysz wraz z upływem czasu zaczniesz nabierac coraz wiecej doswiadczenia o fajce i moze zauwazysz nie wielkie zmiany
Nie obraź się mariusz (a z resztą możesz się obrazić) ale stawiam, że Jasiu ma większe doświadczenie niż ty. Ja też nie raz paliłem z dyfuzorem i jedyne co zauważyłem to to, że fajka chodzi o wiele ciszej. Nic poza tym nie widziałem, żadnych większych ilości dymu czy to, że mniej gryzie czy coś

stawiam, że Jasiu ma większe doświadczenie niż ty. Ah miło mi :P

Gdybyś wiedział coś o fizyce a widać ze nie wiesz to co ja ci bende tlumaczyl jestes dzieciak i tyle dyfuzor powoduje wieksze pienienie sie cieczy w dzbanie co za czym idzie ze zwieksza sie obietosc np wody a gdy wody to i dymu ja uwazam ze widac nie wielkie zmiany ale zawsze watpie czy ty masz w ogole dyfuzor czlowieku
Mariusz po pierwsze sam jesteś szczyl bo pewnie masz max 15 lat i gadasz głupoty. Fizyka nie ma z tym prawie nic wspólnego. Po pierwsze nie pisz językiem "profesjonalnym" bo na niczym się nie znasz, po 2 pienienie się nie zwiększa objętości wody tylko poprostu ją "podnosi" jak cię potnę na kawałki to znaczy, że też zwiększę twoją objętość? (objętość można zmienić tylko zmieniając warunki typu: temperatura, ciśnienie itd. i jeśli jesteś taki "intyligętny" to powinieneś to wiedzieć bo wynika to z wzoru Clapeyrona) A o ile się orientuje woda w fajce wodnej służy głównie jako filtr a w bardzo małym stopniu <jeśli w ogóle> jako substancja dymotwórcza. To co dymi to tytoń a dokładniej gliceryna w nim zawarta. Amen!
Mingan skończył wykład, naucz się ostatniej lekcji bo będę pytał na wyrywki i nie ma nieprzygotowania. (ahhh jak fajnie, prawie jak belfer )
hehe Mariusz teraz do doje**** piź*** uszy, nie chciałem się wtrącać do dyskusji co do tego co piszesz na hookah ale twoja ostatnia wypowiedz jest żenująca, tak jak to wyjaśnił Mingan, dyfuzor ścisza tylko fajkę ja osobiście nie widzę różnicy w dymie bo to nie dyfuzor to powoduje ze mamy cumulusy tylko temperatura i tytoń wiec jak chcesz przydymić to komin i już pozdrawiam.

bende ,brak jakiejkolwiek interpunkcji i "pseudo-wywody" na temat praw fizyki pokazują, że ciężko u Ciebie z j. polskim i fizyką...
Koledzy Cię dobrze podsumowali. Ja jeszcze dodam, że -

Pozdrawiam i czekam na kolejne inteligentne wypowiedzi.

myślicie, że warto? [myśli... patrzy w lewo, patrzy w prawo, drapie się po skroni...] nieeee!

1)Dyfuzor służy do rozbijania powietrza dostającego się do dzbana na drobniejsze "bąbelki" - dzięki temu zjawisku filtrowanie dymu jest w pewnym stopniu wyciszone, poprzez wyeliminowanie charakterystycznego bulgotu.
2)Woda służy do filtrowania i chłodzenia dymu.
3)Wilgotność tytoniu wpływa na ilość dymu i jego czas palenia
4)Temperatura w cybuchu uwydatnia aspekt z punktu 3 (słownie: trzeciego)
Ja uważam że zwiększa się ilość dymu i tyle zawsze rozpalałem tak samo na 1 węglu 3k i jedyne co zmieniałem to raz z dyfuzorem a raz bez i zauważyłem zmiany to jest moja opinia każdy może mieć własne zdanie

raz z dyfuzorem a raz bez i zauważyłem zmiany Na jakiej podstawie je zauważyłeś?
Jak to jak poprostu próbowałem z dyfuzorem kladlem wegiel na talezyk i bez i 10 minut bez i okolo 10 minut z i ja zobaczylem.Pozdrawiam jasiu226 :)
DOBRA!!!! Już koniec bo za przeproszenie burdel robicie! Jak chcecie się kłócić to na priv sobie idźcie! Mateusz gadasz głupoty i każdy ci to mówi ale ty dalej zmyślasz i idziesz w zaparte, ale nic mnie to nie obchodzi, tylko nie rób syfu na forum i przestań sobie bezsensownie posty nabijać!
<już mnie ten dzieciak strasznie denerwować zaczyna>
W sumie jakiś mod mógł by usunąć ten temat
Mam pytanie bo ja napisałem w temacie oprócz słowa Gęsty napisałem Biały.Aby uzyskać BIAŁY DYM A NIE SZARY to zależy tylko od tytoniu czy od czegoś jeszcze ??

to zależy tylko od tytoniu czy od czegoś jeszcze ?? Mistrzu nie wie? :D Od tytoniu, węgla, od tego czy się nie przypala...
Tzn jaki węgiel da mi Gęsty dym ??

Tzn jaki węgiel da mi Gęsty dym ??

dlaczego zakładasz ze to ma węgiel dać gesty dym, dym daje temperatura wiec kokosy dają dozę temp ale te 3k cos tam węgle i belgijskie z kominem też.
Nie mówie gęsty tylko co zrobić żęby był biały bo gęsty to ja wiem BIAŁY BIAŁY bo często wychodzi że dym jest szary
nie spotkałem sie z takim czymś jak biały dym zawsze jest lekko siwy wazne by było go dużo nie by byl biały
A jakie ma to znaczenie czy dym jest lekko szary czy biały jak mleko? Ważne żeby był aromatyczny, nie gryzący i gesty :)
Biały, wręcz mleczny ma Starbuzz i SOEX z tego co wiem :) Reszta różnie.
zazwyczaj to jak widzimy dym i jego ilość zależy od oświetlenia
Kiedyś paliliśmy z kolegami w zimie na dworzu i było strasznie zimno w momencie kiedy wypuszczało się powietrze to już było dużo pary a jak jeszcze bucha się puszczało to wrażenie miałem też jakby było więcej Dymu niż w domu
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •