AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Składniki (dla 4 osób)
4 nogi kurczaka (całe)
paczka mrożonych warzyw (najepiej z brukselką)
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki keczupu
oliwa lub olej
sól
pieprz
płaska łyżeczka przyprawy curry
3 ziarna jałowca zmiażdżone w moździerzu (niekonieczne)
Przygotowanie
Nogi kurczaka natrzeć mieszanką soli, pieprzu i jałowca, odstawić na 15 minut do lodówki. Następnie usmażyć je na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron i przełożyć do rondla z grubym dnem. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy warzywa i trzymamy kilka minut na ogniu, często mieszając. Gdy warzywa puszczą sok i zaczną się rumienić, przekładamy je do rondla, układając na wierzchu usmażonego kurczaka. Podlewamy kilkoma łyżkami wody. Do potrawy dodajemy keczup i curry. Całość szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec mona jeszcze lekko doprawić do smaku.
UWAGA: Sosu nie powinno być zbyt dużo.
Podajemy z grubym makaronem.
O, to lubię...
Tylko że bez makaronu, a z frytkami na przykład.
Z frytkami też może być.
Skorzystałem z przepisu, po prostu palce lizać
Dziękuję
po prostu palce lizać
Zgadzam sie.
Dziękuję za przepis. Mój mąż będzie zachwycony.