AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Przepis niestety nie jest mój, ale sprawdzony już kilka razy i jest naprawdę przepyszny!!
skład:
8 udek z kurczaka (ja robię z piersi)
½ kg świeżego szpinaku bez rdzenia (może być ewentualnie mrożony)
300 ml śmietanki kokosowej (lub mleczka kokosowego)
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku posiekane na papkę
6 łyżek oleju kukurydzianego (tego oleju nie za dużo, bo będzie gorzkie!! można wymieszać np. z oliwą z oliwek)
1 kostka rosołu z kury
sól i pieprz do smaku
szklanka wody
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut
Jak to zrobić:
1. Do garnka nalej 2-3 łyżki oleju kukurydzanego. Na jeszcze zimny olej dodaj: cebulę, czosnek. Mieszaj dobrze, aby obtoczyć całość w oleju. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka.
2. Posyp udka z kurczaka solą i pieprzem, dokładnie z obu stron.
3. Cebulę z czosnkiem przełóż do miseczki.
4. Nalej do garnka 3 łyżki oleju kukurydzianego. Wkładaj po kolei udka do garnka i podsmażaj aż pojawi się opalenizna. To tzw. smak z patelni.
5. Teraz wlej powoli do garnka wodę, następnie dodaj cebulę z czosnkiem.
6. Rozkrusz w ręku kostkę Rosołu z kury KNORR i wsyp ją do garnka.
7. Przykryj garnek pokrywką i pozwól, aby udka gotowały się przez 10 minut.
8. Dodaj umyty szpinak do garnka, wymieszaj. Tym razem nie przykrywaj garnka, wtedy uzyskasz ładnie zielony szpinak. Gotuj całość przez kolejne 5 minut.
9. Wlej do garnka śmietankę kokosową. Zrób to bardzo powoli, tak, aby się nie zagotowała, a lekko podniosła temperaturę. Gotuj przez 5 minut.
Przepis jest "od Pascala", ale naprawdę sprawdziłam kilka razy i jest rewelacyjny!!
Smacznego!!
Bardzo chętnie zrobię takiego kurczaka w szpinaku, tylko tak się zastanawiam nad śmietanką kokosową, nigdy nie używałam do niczego, czegoś takiego.
Brzmi smakowicie.
Bardzo chętnie zrobię takiego kurczaka w szpinaku, tylko tak się zastanawiam nad śmietanką kokosową, nigdy nie używałam do niczego, czegoś takiego.
Brzmi smakowicie.
Śmietanka albo mleczko kokosowe jest konieczne, bo na tym opiera się cały przepis
Śmietanka albo mleczko kokosowe jest konieczne, bo na tym opiera się cały przepis
No dobrze, spróbuję to znaleźć na hiszpańskich półkach.
I co?? Znalazłyście to mleczko?? U nas w sklepach można je znaleźć na półkach ze zdrową żywnością. A narazie nie znam wiecej przepisów na potrawy z nim
Przepis godny polecenia. Robilam z piersi indyczych i ze szpinakiem mrozonym. A mleczko kokosowe mozna kupic w Carrefour na polkach z "produktami miedzynarodowymi"