AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Nie wiem czy to moge zaliczyc do kuchni hiszpanskiej, ale napisze:
bardzo latwe i szybkie do przyrzadzenia.
Pokroic drobno, lub zetrzec:
- 2 filety z kurczaka;
- ok. 6 sztuk pieczatek;
- troszke sera zółtego,
- cebula;
- 2 papryki czerwone;
- puszka kukurydzy;
- 2 jajaka;
- zielona pietruszka;
- 2 lyzki maki ziemnaczanej, ale jesli jej brak - zastapic zwykla maka;
- przyprawy... vegeta... pieprz... sol....
- ewentualnie dodac zwyklej maki jakby sie "rozwalaly" podczas smazenia. Mozna jesc do chleba, do ziemnaczkow lub same i z keczupem
tak to wyglada przed smazeniem:
i po usmazeniu:
Mój mezus kiedys przyszedl z pracy i zobaczyl to w misce, nie wiedzial co to jest i to sprobowal, bo myslal, ze to salatka powiedzial ze dobre, a ja: jak ty zjadles surowe mieso? ale zesmy sie usmiali
ok. 6 sztuk pieczatek; ...hmmm..pieczarek?
Fotka "po" mi się nie ładuje
Wersja "przed" też wygląda ciekawie ale już się na nią napatrzyłem i chciałbym zobaczyć jak to wygląda z tymi pieczatkami
Fotka "po" mi się nie ładuje ... a mi tampoco
zamiast litery R wpisalam T i dlatego wyszly pieczątki
dobra, maja byc pieczarki
mnie tez foto nie chce sie zaladowac, nie wiem czemu, wczesniej działała. Wiec jeszcze raz te placki:
fajne,szkoda,ze mozna tylko popatrzec,a nie sprobowac ...jajka oczywiscie nie gotowane?
..Joasiu, ja też znam ten przepis tylko u mnie jest jeszcze majonez , który sie dodaje do ciasta i wtedy trzeba dodac troszke wiecej mąki, ale za to ciasto wychodzi bardzo delikatne ....mmmmm .... zresztą na zdjęciu widac że jest pychotka
baja, z majonezem to nie probowalam, a chyba musze
jajka niegotowane
boszszsz....że też musiałam to zobaczyć po 22!!!!(nie jadam po 19) mniam mniam!!!! spróbuję o TYM nie myśleć do jutra.... a przepis na sałatkę z tuńczyka to chyba zbyt oklepany,żeby podawać co?
trebolita, oklepany czy nie...dawaj go tu nam zaraz..ja wlasnie zajadam rogaliki serowe z jagodami wlasnej roboty,wiec gorzej juz bc nie porze patrzac jak pozno..toczekamy na przepis
NO PEWNIE ŻE WRZUCAJ, PRZECIEZ TWOJA SAŁATKA MOŻE BYC ZUPEŁNIE INNA ...NIŻ INNE ...o kurcze przepraszam nie zauwazyłam że mam caps włączony!!!!
To moze ja podam przepis na moja salatke "smietnikowa" ?
Uwielbia ja cala moja rodzina
4 ogorki kroimy w kostke ( mniejsza,wieksza,jak kto chce)
posypujemy sola i odstawiamy zeby woda odeszla.
4 pomodory kroimy w taka sama kostke
4 jajka na twardo tez kroimy
1 mala puszka groszku
Wszystko razem mieszamy z majonezem,sol,pieprz,czerwona papryka /sypana/ do smaku
Mozna dodac jesli ktos lubi wlasnie czerwona papryke pokrojona w kostke,ale ja nie daje.
No i na koniec oczywiscie Pietruszka zielona Ja bez niej nic nie umiem zrobic
Prosciutka ale jaka smaczna
I najlepiej smakuje z parowkami z LIDLa
Prosciutka ale jaka smaczna
I najlepiej smakuje z parowkami z LIDLa ..pyszna
rogaliki serowe z jagodami
a mnie tez to zaciekawilo!
No dobra to podaje przepis, jest prosty i roboty na max 1,5 godziny z upieczeniem:
25 dag masla
25 dag bialego sera (kupiony Speisequark w Lidlu)
25 dag maki
szczypta soli
1/2 lyzeczlki proszku do pieczenia
dzem/powidla lub jagody
cukier waniliowy
Maslo, przesiana make i ser posiekac nozem, zagniesc ciasto i ochlodzic chwile w lodowce. Nastepnie rozwalkowac,pokroic na kwadraty lub trojkaty, na kazdym polozyc troche dzemu/jagod, uformowac rozki/rogaliki i piec (ok 20 minut) na zloty kolor w srednio nagrzanym (175 stopni) piekarniku. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem. I gotowe.
zycze smacznego
jeju jaka ja glodna!!!
Plesniak uwielbiane ciasto przez moja rodzine. Szybkie i proste
1 kostka palmy ( ja uzywam maslo Tulipan)
2 lyzki cukru
4 zoltka ( bialka zachowac)
3 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagniesc.Mozna wlozyc do zamrazalnika ale nie trzeba.
Podzielic na 2 nierowne czesci. Forme wysmarowac maslem i posypac bulka tarta.Wylozyc wieksza czesc ciasta.Posmarowac marmolada (najlepiej ze sliwek,ale moze byc tez truskawkowa,byle by nie pomaranczowa)
Ubic bialka,dosypac do piany 3/4 szklanki cukru i wymieszac. Polac na marmolade.
Reszte ciasta podrobnic na piane. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i piec w 170 st.C 45-50 min.
Wiem,ze inni dziela ciasto na 3 czesci i dodaja kakao. W Polsce tak robilam,ale tutaj cos te ciemne ciasto mi sie pieklo,wychodzilo surowe,wiec zrezygnowalam z kakao.
I tak wychodzi przepyszne
Uwielbial Plesniaka i robilam tez wg tego przepisu z kakao
ja uzywam maslo Tulipan)
czy to jest margaryna w pudelku?
a moze byc zwykle maslo? bo widzialam w eroskim fajne, twarde masla.
czy to jest margaryna w pudelku?
tak
czyli mowisz ze margaryna do pieczenia to najlepsza margaryna Tulipan! to bede probowac super ta informacja moze mi sie przydac do innych ciast
sałatka z tuńczykiem:
2-3 zielone ogórki,
pęczek rzodkiewki,
papryka o dowolnym kolorze,byle normalna,nie diabelsko piekąca,
puszka kukurydzy,
puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach,
2-3 łyżki majonezu,
sól do smaku+ew.zioła do sałatek,
jak ktoś lubi ,to może dodać troszkę cebulki,
niektorzy dodają jeszcze czerwoną fasolkę z puszki,ale niedużo,
warzywka pokroić w kostkę,posolić,dodać przyprawy,dorzucić wsad puszkowy,wymieszać a na koniec dodać majonez.
sałatka jest dobra tylko na świeżo ,bo potem pod wpływem soli warzywa puszczają wodę i tracą swoją chrupkość.
wszelkie wariacje skladnikowe jak najbardziej dozwolone .
z jagodami wlasnej roboty,
To ja porposzę o przepis na te jagody własnej roboty bo za oknem już zimno i żadnej zwykłej, leśnej nie znajdę
ta informacja moze mi sie przydac do innych ciast
Tak,radze tylko piec na tej marce
anvien napisał/a:
z jagodami wlasnej roboty,
To ja porposzę o przepis na te jagody własnej roboty bo za oknem już zimno i żadnej zwykłej, leśnej nie znajdę ..he he he mario72k, rogaliki byly wlasnej roboty a jagodki zakupione w Aldi na wyprzedazy bo sloik byl opisany tylko po niemiecku wiec Hiszpanie bali sie to kupowac
Oto przepis , ktorym podzielila sie ze mna moja siostra , jest to salatka z tortelini , znakomita jako danie glowne i jako prekaska , polecam .
Skladniki
opakowanie tortelini z miesem
4 pomidory
20 dkg szynki
cebula,czosnek, smietana kwasna,
sol ,pieprz,bazylia moze byc suszona
tortelini gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, pomidory i szynke kroimy w kostke okolo 1 cm , cebulke drobniutko , laczymy to z tortelini.
Ze smietany , wycisnietego czosnku robimy sos, i dodajemy do salatki , nastepnie doprawiamy sola , pieprzem. bazylia . Smacznego
tortelini z miesem
zapytam sie wprost: co to jest?
dobra kupno, kupnem, ale co to?
to takie malutkie pierożki, które mogą byc z różnymi nadzieniami...z mięsem...serem..szpinakiem.... różnie i tak jak Viola pisze świetnie nadaje się do przeróznych sałatek , a nawet i zapiekanek lub jak to mówią jako wypełniacz do dań ""jednogarnkowych""
baja, kurcza, nie wiedzialam, pelno tu tego a ja sie zawsze dziwilam, ze one sa dla leniwych co do barszczu nie robia samodzielnie... takich pierozkow....
dobra kupno, kupnem, ale co to? zaznaczylem przecież TO... i tam są zdjęcia... zobacz mój poprzedni post. najedz myszką na te litery...
UPS....JA MYŚLĘ......żeTO..... do kupienia w każdej mercadonie i LIDLu
GreGoriO, haha gregorio, sorki, nie zauwazulam zielonego kolorku co mialo slowo TO zakrecona jestem niezle...
joanna es ha ha nie przejmuj się .... ja jak szybko czytałam to tez nie zauważyłam innego kolorku
może moderator zmieni kolor tego linka np na NIEBIESKI, COBY się bardziej odznaczał od tekstu... niebieski google
joanna es ha ha nie przejmuj się .... ..dla mnie tez byl niewidoczny