ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

długie, brązowe i tłuste-po co i z czym to sie je




A znam "Yuce" ale, jako kwiat (zresztą mój ulubiony) miałam w Polsce.




długie, brązowe i tłuste
Tak,ponoc to sie je.Ja nigdy nie robilam i nie wiem jak. I w sumie to nie wiem czy chcialabym sprubowac....
Widzialam w sklepach i ludzie kupuja...
Też to widziałam i też miałam się o to pytać na forum.
Wygląda zachęcająco.


no wlasnie ja tez sie ostatnio zastanawialam jak to mozna jesc..
Też nie jadłam, ale obudziłyście w moim żołądku ciekawość
http://www.mundorecetas.c...postt28885.html
dla mnie wygląda jak podluzny kokos, w koncu owoc palmy
Nawet tanie to jest .
kurcze, dzisiaj wlaczylam na jakis program travel no i bylo wlasnie gotowanie z yuci, neistety na sam koniec zdarzylam, wiec nei wiem nic , buu
Mi sie kojarzy, ze yuke jada sie np. w Ameryce Pol. - a tu sporo sudamerykanow, takze moze to z mysla o nich? To chyba dla nich troche tak jak nasze ziemniaki...
racja,racja! wyczytałam,że te "korzonki" są popularne w Wenezueli i Kolumbii.po obraniu ze skórki smażą i pieką pokrojone na kawałki, inną formą jest ucieranie na papkę,dodanie bananów i też smażenie np.placuszków, .robią też z tego jakiś tamtejszy chlebek. jest trochę przepisów w necie,możnaby spróbować .ale nie wygląda mi to na rewelkę.
Yuce (a wlasciwie korzen jednego z gatunkow) mozna jesc jako rozgotowana papke z roznymi przyprawami, bywa tez konserwowa - to jak szparagi, ale chyba najlepsza wychodzi w formie cieniutkich frytek albo chipsow, smazy sie blyskawicznie. jeszcze w handlu dostepna jest harina de yuca - zastosowanie prawie takie jak nasza maka. jedna uwaga - nie wolno tego jesc na surowo bo mozna sie otruc - zawiera kwas cyjanowodorowy, przy obrobce termicznej trucizna sie rozklada.
a czy ona jest slodkawa w smaku, czy raczej taka nijaka?
po ugotowaniu lekko slodkawa
http://translate.google.e...l%3Dpl%26sa%3DG

To jest przetlumaczone z hiszpanskiego na polski automatycznie,wiec sie nie zdziwcie

[ Dodano: Pon Cze 15, 2009 7:48 pm ]

Kto pierwszy sprobuje ? ..ja chyba poczekam na kogos
http://www.tvp.pl/styl-zy...at/wideo/maniok
tu cejrowski bardzo ladnie opowiada o manioku czyli o yuce
uwazajcie
doodeck, tylko, że po co dajesz linki z których nie można skorzystać?


Aby obejrzeć ten program należy wnieść
opłatę techniczną. Opłata wynosi 12 złotych za dostęp na 30 dni lub 120 złotych za dostęp na rok

po pierwsze za Cejrowskiego mam jeszcze placic ????? to oni powinni doplacac, a poza tym zdzierstwo TVP jest tylko przykladem co nas czeka jak do konca wejdzie w Hiszpanii TDT platne. a jak zrobic dania z yuki i ciekawostki na ten temat to i bezplatnie w google sie znajdzie.

poza tym zdzierstwo TVP jest tylko przykladem co nas czeka jak do konca wejdzie w Hiszpanii TDT platne.
(nie na temat, ale.. ma być TDT, płatne?) Kretynizm.

Jadam Yukę bardzo często, podobnie jak zielone banany zamiast ziemniaków - kroję na cienkie plasterki i smażę z solą i pieprzem lub rozgniatam z cebulą i robię po prostu placki. Można też zrobić tradycyjne cihpsy (porada: smażymy dwa razy), które idealnie komponują się z własnej roboty Guacamole i winem de casa
to jeszcze trzeba miec sklep z takimi specjalami blisko, ja mam latwiej z ziemniakami, a chipsy z yuki sa naprawde smaczne
skizo, super ze odświeżyłeś watek, właśnie w ostatni weekend jadłam przygotowana przez Brazylijczykow yuke, taka wlasnie rozgnieciona i zasmazana z cebula..smakowala w sumie jak ziemniaki, byly tez smazone banany na styl ziemniaczany, jak bym nie wiedziala dala bym sie nabrac ze to kartofle smakowaly super, ale na nastepny dzien czulam sie nie za dobrze, tak jakos ciezko na zoladku mi bylo, nie wiem w sumie czemu
anvien, moze dlatego, ze zielony banan i yuka nawet smazone sa jednak ciezkostrawne, bardziej niz nasz pospolity ziemniaczek.
ikxio, moze tak byc, w sumie ziemniaczki sa lekkostrawne...wiec jakos nie przyszlo mi do glowy ze bedzie mi ciezko po tym jedzeniu, faktem jest ze do tego doszlo calimocho ale znowu nie az tak duzo zeby sie zle czuc
ale smaczne bylo
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •