ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

Czy ktos moze mi pomoc? Szukam przepisow na potrawy i mysle, ze te prosto z Hiszpanii bylyby najlepsze:)


Hehe, no to polecam po prostu GAZPACHO, idealny chłodnik na gorące upały w Polsce.
Potrzebne Ci będzie:
3 pomidory. (Bez skórki)
1 ogórek, także obrany.
Zielona, albo czerwona papryka. (wedle gustu).
1 ząbek czosnku, możesz dać więcej.
Kilka łyżek oliwy z oliwek i niewielką ilość octu winnego.

Wszystkie warzywa miksujesz, aż do uzyskania jednolitej papki, dodajesz trochę wody, zależy jakie lubisz gęste i szczyptę soli. I to tyle, wkładasz do lodówki na około godzinę, i wyjmujesz gdy już jest dobrze schłodzone!

Wlewasz do kubka i popijasz np. jedząc obiad.
Andzela... W Polsce teraz to jest zimny grudzien:P Ale w wielka checią zrobie i sprobuje ten chłodnik:)

[ Dodano: Pią Gru 09, 2005 3:57 pm ]
Tak, z czasem to i zdjęcia wszystkich potraw będą.


ostatnio znalazłam kilka ciekawych Hiszpańskich potraw "Świt w Barcelonie", "Szpinak po katalonsku" oraz "Olla Podrida" Ponizej zamieszczam przepisy.Jutro "wrzuce" nowe przepisy

ŚWIT W BARCELONIE
1.5 szklanki ryzu ugotowanego na sypko,1 puszka krewetek w sosie własnym, 1/2 szklanki rzodkiewek pokorojonych w cienkie plasterki, po 1 łyżce posiekanej czerwonej cebuli,szczypiorku i koperku
Sos:2/3 szklanki majonezu, 3 łyzki jogurtu naturalnego,sól,biały pieprz do smaku
.
Przygotuj sos:majonez wymeiszaj w miseczce w jogurtem baturalnym, przypraw sola i pieprzem.Krewetki osącz.Polącz w misce wszytskei składniki sałtaki, polej je sosem i wymieszaj. Podawaj z pieczywem.

SZPINAK PO KATALOŃSKU
50 dag umutych i osuszonych lisci szpinaku(moga byc te duże liście szpinaku mrozonego,przynajmniej piasku nei bedzie sie jadło:D) 5 łyżek oliwy,3 łyzki rodzynek, 3 łyżki orzeszków piniowych(moga byc zwykłe ziemne) 1-2 posiekane ząbki czosnku

Rodzynki namocz w gorącej wodzie, odcedż,.Oliwę dobrze rozgrzej na patelni, podzmaz na niej orzeszki. Dodaj rodzynki i czosnek. Chwile smaż na małym ogniu, aż czosnek zacznie intensywnie pachniec. Dodaj szpinak, przykryj. Podgrzewaj, co jakis czas mieszajac. Kiedy wszytskie liscie zmiekną, odkryj szpinka i odparuj go.Przypraw solą i świezo mielonym pieprzem. Podawaj na przystawke z pieczywe

OLLA PODRIDA
25 dag suszonego grochu, 2 cebule , 25 dag wołowiny, 25 dag baraniny albo jagnieciny, 3 kiełbaski chorizo, sól, pieprz, kminek, 1/4 główki bialej kapusty, 1 glowka sałaty, 2 łyzki oleju, 1 ząbek czosnku, 1/2 kaurczaka lub kury, 25 dag szynki, natka 25 dag zielonej falosi szparagowej.

Groch zalej woda i odstaw na całą noc. Nastepnego dnia ugotuj w 2 litrach wody ( 30 min.). W dużym garnku rozgrzej olej, zeszklij posiekana cebulę i zmiażdżony czosnek. dodaj pokrojone na kawałki mieso wołowe, jagnięcei i kurczaka oraz czynke. Mocno podsmaż, od czasu do czasu mieszając. dodaj pokrojone kiełbaski oraz groch wraz z wodą, w której się gotował. Gotuj 1,5-2 godzin na srednim ogniu. Teraz dodaj do zypy poszatkowana kapustę, seler , marchew i połamaną na kawąłki fasolkę. Pod sam koniec gotowania, gdy skladniki sa juz miekkie, włóz do garnka przekrojoną na 4 częscie główkę sałaty. gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu. Podawaj w mieseczkach. Oddzielnie mozesz podać sos pomidorowy

SMACZNEGO:)

[ Dodano: Pią Gru 30, 2005 3:16 pm ]
Co do gazpacho...to nie radzie pic po godzinie,musi sie to "przegryzc",bo inaczej za przeproszeniem bedziesz miec...rozwolnienie:) /powiedzial to rodowaty Hiszpan:)
Poza tym mozna tez dodac namoczony w wodzie chleb(taki jak na nasze mielone).
I gdy jest juz przygotowany do wypicia-w restauracjach podaja go w miseczce a na talerzyku obok masz podana drobno posiekana zielona papryke,cebulke i ogorka.:)
Smacznego mniam mniam.
a ja szukam przepisu na zupe czosnkowa
ZUPA CZOSNKOWA

SKŁADNIKI:

- 1 pęczek włoszczyzny
- 3-4 liści lauroweych
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 cebule
- 12-14 ząbków czosnku
- olej słonecznikowy
- 150-200 ml. czerwonego wina
- 1 żółtko
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
- tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę smażyć razem. Zalać bulionem. Gotować następnie przez ok. 30 minut wraz z majerankiem i tymiankiem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czerwone wino. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie do zupy stopniowo dodać rozmącone zółtko wymieszane ze śmietaną.
darion, dzieki
Nie ma za co ,polecam się na przyszłość.
Mam tylko nadzieję że zupa będzie przepyszna, bo innej opcji nie przewiduję

Pozdrawiam.
a ja mam pytanie czy zupa czosnkowa nalezy do tradycyjnych hiszpanskich potraw, bo nie zauwazylam tego, wprawdzie je sie tutaj duzo czosnku ale to raczej w innych potrawach....

a ja mam pytanie czy zupa czosnkowa nalezy do tradycyjnych hiszpanskich potraw, bo nie zauwazylam tego

A czy w ogóle Hiszpanie robią jakieś zupy?
Bo ja jakoś nigdy nie jadłam..

a ja mam pytanie czy zupa czosnkowa nalezy do tradycyjnych hiszpanskich potraw, bo nie zauwazylam tego, wprawdzie je sie tutaj duzo czosnku ale to raczej w innych potrawach....

Nie wiem czy nalezy do tradycyjnych czy nie...znajoma hiszpanka robi czesto zupe oparta na czosnku


A czy w ogóle Hiszpanie robią jakieś zupy?

u baskow jedza zupy, nawet maja jakas typowo baskijska ktorej nigdy nie jadlam...z innych widzialam w jadlospisie rybna.....ale jeszcze nie widzialam Baska jedzacego zupe
U Basków widziałem wiele zup, jakieś z garbanzos, szpinakowe i różne dziwne zupy takie kremowe. Ale ja tego nie jadłem

A czy w ogóle Hiszpanie robią jakieś zupy?

Gazpacho.

Oprocz tego na "Cena de Navidad" w pracy u mojego meza jedlismy zupe rybna.

na "Cena de Navidad" w pracy u mojego meza jedlismy zupe rybna

no wlasnie ja mam Cena de Navidad w nastepny weekend, zobaczymy czy bedzie jakas zupka
Caldo gallego. Tez zupne.
Generalnie to dla mnie typowa zupa hiszpanska to pomyje z gotownia solonych mies z rozgotowanym makaronm. Ochyda....

Generalnie to dla mnie typowa zupa hiszpanska to pomyje z gotownia solonych mies z rozgotowanym makaronm.

Rzeczywiscie jadlam kiedys cos co podpadaloby pod ten opis. Ja nazwalam to zupa z wygotowanej szmaty.

Generalnie to dla mnie typowa zupa hiszpanska to pomyje z gotownia solonych mies z rozgotowanym makaronm. Ochyda....


Rzeczywiscie jadlam kiedys cos co podpadaloby pod ten opis. Ja nazwalam to zupa z wygotowanej szmaty.

Macie rację, bo moja teściowa jedyne co potrafi i mnie nauczyła (jeśli chodzi o zupy)
To caldo z garbanzos + makaron.

czy zupa czosnkowa nalezy do tradycyjnych hiszpanskich potraw,
Tak
Co do zup : sopa de fideo . czyli po naszemu rosol.

sopa juliana : zupa warzywna-mozna kupic przygotowane juz warzywa w kazdym sklepie.

cocido madrileno : zupa z duzo miesem,ziemniakami i grochem.

No i tak,wszelkiego rodzaju zupy przecierane :crema de calabacin...de espinaca...

a ja ostatnio gustuje w lentejas i w zupie brokułowej...
na deser crema catalana jest trochę zachodu, żeby go przygotować, ale opłaca się- coś przepysznego.

O,5 l mleka, 1 laska cynamonu, skórka z cytryny, 3 żółtka, 15 dag cukru (najlepiej brązowego)

Zagotować mleko z cynamonem i skórką z połówki cytryny. Odstawić. Utrzeć żółtka z 10 dag cukru na kogel-mogel. Z ostudzonego mleka wyjąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Powoli do mleka dodawać kogel-mogel bez przerwy mieszając. Wstawić mleko na słaby ogień i podgrzewać mieszając aż krem zgęstnieje. Przełożyć krem do żaroodpornych naczynek, wystudzić i wstawić na pół godziny do lodówki. Wyjąć, posypać cukrem i wstawić do rozgrzanego piekarnika, by cukier skarmelizował się.
w oryginale maja takie plytki jak do wypalania znamion tylko szerokie i plaskie do karmelizacji cukru tylko z wierzchu, to ci starzy, a teraz najczesciej przypalaja palnikiem gazowym. ale pyszota jest, nie da sie ukryc. najlepsza skorupka.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •