AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Na specjalne zyczenie Agatki podaje przepis na zupe grzybowa, ktora zaserwowalam na dzisiejszej kolacji wigilijnej. Zaznaczam, ze byl to moj zupelny debiut, a przepis tez nie jest zaden sprawdzony, tylko po prostu wziety z gazety.
ZUPA GRZYBOWA
Skladniki:
50 dag suszonych grzybow
2 marchewki
1 pietruszka
pol selera
1 cebula
smietana
lyzka masla
lyzka maki
sok z cytryny
lisc laurowy
ziele angielskie
sol, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby umyc, zalac 1,5 litra cieplej wody, odstawic na 2 godziny, po tym czasie gotowac co najmniej godzine. Warzywa obrac, pokroic w kostke i dodac do ugotowanych grzybow. Dodac przyprawy. Gotowac 30 minut. Wywar przecedzic. Polowe grzybow pokroic w paski i wlozyc z powrotem do wywaru. Pol szklanki smietany wymieszac z maka i dodac troche wywaru z grzybow, dobrze wymieszac i wlac do zupy. Zagotowac. Dodac do zupy lyzke masla. Doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Ja podawalam te zupe z kupnymi pierozkami ravioli z grzybami.
Dzis juz mi sie nie chce, ale postanowilam zrobic debiut na noc noworoczna. Brzmi pysznie. Dzieki Juanita75.