AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
GNOCCHI Z WIEPRZOWINĄ I PAPRYKĄ
SKŁADNIKI:
350 g pokrojonej w kostkę wieprzowiny (najlepiej pokroić filety)
4 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
sól
czarny pieprz
pół drobno posiekanej dużej cebuli
kawałek drobno posiekanego selera naciowego
3 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
1 żółta papryka, oczyszczona i pokrojona w spore kawałki
200 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki wołowego bulionu
800 g gnocchi (ja kupuję gotowe, można je kupić chyba w każdym sklepie, a jeżeli ktoś chce to może je zrobić samemu - tak jak kluski "kopytka"- tylko należy formować je w kulki)
30 g czarnych oliwek pokrojonych w paseczki
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrojoną wieprzowinę umieszczamy w płytkim niemetalowym naczyniu, dodajemy połowę porcji czosnku, oregano, sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz i przykrywamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
2. Pozostałą oliwę podgrzewamy (najlepiej w woku), wrzucamy cebulę, odrobinę solimy i smażymy 5 minut aż zmięknie. Dodajemy resztę czosnku, seler, natkę, paprykę i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut, aż papryka zacznie mięknąć.
3. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy dalsze 10 minut, częto mieszając. Następnie dodajemy mięso wraz z marynatą i bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia 10 minut, aż sos stanie się gęsty, a mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy.
4. Jednocześnie gotujemy gnocchi w dużej ilości osolonej wody, tak aby były miękkie, ale nie rozgotowan. Odcedzamy i przekładamy do miski, polewamy sosem z mięsem i miesamy. Posypujemy oliwkami.
[ Dodano: Sob Paź 07, 2006 12:14 am ]
ZUPA MINESTRONE
SKŁADNIKI
20 dag ziemniaków
20 dag marchewki
15 dag selera naciowego
sól
biały pieprz
1 por
20 dag cukinii
10 dag szpinaku
puszka pomidorów
10 dag boczku wędzonego
1,5 l bulionu warzywnego
10 dag zielonego groszku
20 dag drobnego makaronu
2 ząbki czosnku
pęczek natki
pęczek bazylii
skórka otarta z cytryny
5 dag parmezanu
PRZYGOTOWANIE
1. Ziemniaki obrać, umyc i pokroić w małą kostkę. Marchew , por i seler umyte i oczyszczone pokroić w plasterki, cukinię w słupki. Szpinak przebrać i opłukać. Osączyć pomidory, zalewę zachować.
2. Pomidory pokroić na drobne kawałki, a boczek w maleńką kosteczkę. Usmażyć go w dużym garnku na chrupko. Dodać marchewkę i ziemniaki, chwilę smażyć. Wlać bulion, gotować około 10 minut. Dodać resztę przygotowanych warzyw oraz zalewę z pomidorów, groszek i makaron. Gotować kolejne 10 minut. Zupę przyprawić solą i białym pieprzem.
3. Obrać czosnek, opłukać zioła. Oba skłądniki rozdrobnić w malakserze. Starannie wymieszać ze skórką z cytryny. Powstała pastę oraz starty parmezan podawać jako dodatki do zupy.
FILETY Z KURCZAKA PO RZYMSKU
SKŁADNIKI
4 pojedyncze filety z kurczaka
sól
pieprz
2 łyżki mąki
3 łyżki oliwy
1 cebula
5 goździków
1 łyżeczka tymianku
5 dag koncentratu pomidorowego
bulion drobiowy
100 ml wytrawnego bialego wina
biały pieprz
starty parmezan
świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE
1. Filety opłukać, osuszyć, posolić, popieprzyć i odłożyć na kilka minut. Następnie opanierować w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron i je wyjąć.
2. Obrać cebulę, pokroić w maleńką kosteczkę i zrumienić na oliwie pozostałej po smażeniu mięsa. Dodać goździki i tymianek, smażyć jeszcze chwilę. Dołożyć filety z kurczaka. Podlać niewielką ilością gorącego bulionu (około 250 ml). Przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości. Od czasu do czasu zamieszać. W miarę jak płyn będzie wyparowywał, uzupełniać go, dolewając małymi porcjami gorący bulion. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać, zagotować na wolnym ogniu.
3. Mięso ponownie wyjąć. Wywar przetrzeć przez sitko, rozprowadzić winem. Przyprawić białym pieprzem i gotować jeszcze około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
4. Do przygotowanego sosu włożyć mięso, podgrzać. Oprószyć startym parmezanem. Udekorować listkami bazylii.
UWAGA. Podawać z grubym makaronem (świderki, kolanka, kokardki) lub risotto risi e bisi (przepis powyżej).
[ Dodano: Nie Paź 08, 2006 5:41 pm ]
Jako, ze to kuchnia wloska to podam moj sposob na domowa pizze.
W domu skompletowac: pol pomidora, cwiartke jakiegokolwiek koloru papryke, troche oliwek, troche kaparow, ser zolty (najlepiej gouda) ok 250g, czosnek, przyprawy.
W sklepie:
Kupic jakakolwiek gotowa pizze. Zabrac do domu.
Tu rozpakowac z folii polozyc na ruszcie do pieczenia polozym na stole i zaczynamy! Piekarnik rozgrzac na fulla. Zebrac skladniki: pomidor swiezy, sos pomidorowy, papryka (dowolnego koloru), oliwki, ser zolty (najlepiej mi wychodzi z gouda), cebula, moze byc czosnek tez, kapary, przyprawy wedlug uznania byle nie sol. Ja uzywam zawsze: majeranek, bazylia, oregano, pietruszke (dzis wyjatkowo uzylam galki muszkatulowej).
Na ta okropna pizze ze sklepu, kladziemy lyche sosu pomidorowego i zaczynajac od srodka powoli rozcieramy na zewnatrz. Jesli wyglada na to, ze sosu jest za malo to bardzo dobrze, znaczy to, ze jest go w sam raz. Pozniej w kolejnosci cokolwiek dowolnej: papryke pokrojona w kostke, cienko skrojona cebulke, rozdziabdziany czosnek, oliwki skrojone jak sie da, kapary w calosci lub poloweczki (te drugie lepsze) posypujemy przyprawami. Na to pakujemy ser, starty koniecznie na duzych oczkach.
Pakujemy do piekarnika, za jakies 10-15-20 min sprawdzamy czy ladnie sie rozpuscilo, jesli tak to dorzucamy na sam wierzch plastry pomidorow albo poloweczki lub cwiartki tych plastrow i przestawiamy na grila, by ladnie sie nam opieklo.
Ladnie opieczona pizza wyglada apetycznie i kazdy jest w stanie ja rozpoznac, wiec SMACZNEGO!
Robiac taka pizze pamietac trzeba by nie pakowac za duzo, bo albo sie nie dopiecze, albo sie rozleci przy jedzeniu. A do wprawy doszlam przy trzeciej.
Czas trwania ok. 40 min z czego 15 pracy a reszta to dogladanie, podczas ktorego mamy duze szanse zajrzenia do forum i przypalenia owej pizzy.
No to ja dodam przepis na sos do pizzy wloskiej
Składniki na sos :
200 ml przecieru pomidorowego (tu w Hiszpanii mamy cos pomiedzy naszym przecierem a sokiem pomidorowym )
2 łyżki oliwy z oliwek
mala glowka czosnku
sol, pieprz
2-3 łyżki posiekanych, swiezych zioł (czasem dodaje ziola prowansalskie jak nie mam swiezych )
Wykonanie:
przecier wymieszac z oliwa, dodac przecisniety przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
Mocno doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac posiekane drobno zioła. Podgrzewac na wolnym ogniu ok 15 min.
Odstawić na około 5 min i gotowe smacznego
P.S. ten sos czasem dodaje do makaronu z rozymi dodatkami
tu w Hiszpanii mamy cos pomiedzy naszym przecierem a sokiem pomidorowym
Alegra, jako przecieru używasz TOMATE TRITURADO czy FRITO? Czy może jeszcze coś innego?
hehe zebym to ja wiedziala. Sprawdze wieczorkiem w domku to jutro napisze. ale chyba Frito.
Napisz, napisz, bo ja używam raz to a raz to, ale chciałabym wiedzieć czego najlepiej używać do tego typu sosów.