AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Składniki
3 jajka
4 pokrojone plastry boczku
1 kg obranych ziemniaków i pokrojonych w dużą kostkę
1 cebula drobno posiekana
2 posiekane dymki
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Składniki na dressing musztardowy
1 szklanka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
czarny pieprz
Przygotowanie
1. Ziemniaki w rondlu zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu 10/15 minut aż zmiękną. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na ćwiartki.
3. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na średnim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie chrupiący. Osączamy go na papierowym ręczniku.
4. Ziemniaki, jajka, boczek, cebulę, dymkę, koperek i miętę delikatnie mieszamy w dużej salaterce.
5. Przygotowujemy dressing mieszając majonez z jogurtem, musztardą i pieprzem. Polewamy sałatkę dressingiem i mieszamy.
mniam,mniam,mniam... pychotka!!!!
Zgadza się!