AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
250 gr masla stopionego (ja daje zwykle,tylko cieplawe,zeby sie lekko mieszalo)
50 gr migdalow podssmazonych najlepiej na suchej patelni i zmielonych
150 gr jogurtu naturalnego
100 gr cukru
1 paczka cukru waniliowego
150 gr kaszki manny
1 lyzeczka/ 1 paczka proszku do pieczenia
na syrop woda i cukier w proporcji 1:1, ok 150 ml kazdego
moze byc do tego cynamon, sok z cytryny, woda rozana
tluszcz do wysmarownai formy
mieszasz wszystkie skladniki (oprocz tych na syrop) i wylewasz na forme, konsystencja gestej smietany
w miedzyczasie gotuejsz juz wode z cukrem i dodatkami,bo musi to troch epotrwac az lekko zgestnieje
pieczesz w temp 180 stopni przez ok 30 min, do zezlocenia wierzchu
po wyjeciu polewasz syropem az caly sie wchlonie. lepiej poczekac do wystygniecia, zeby ciasto stezalo
w zaleznosci czy lubisz plaskie czy grubsze to uzyj mniejszej lub wiekszej blachy.
w takiej standardowej blasze do ciasta wyjdzie grubosci ok 3 palcow
Ciekawy przepis... tylko skad ja wezme kasze manna??
Ciekawy przepis... tylko skad ja wezme kasze manna??
ja tez sie wlasnie nad tym zastanawialam...
mysle, ze mozna zrobic z semolina..a to macie w es
Karolina a smak do czego można porównać? Zaciekawiłaś mnie tym przepisam. Wydaje się prosty. Trudno sobie jednak wyobrazić jak wygląda bez zdjęcia. Ty jakiej blachy używasz i jaką grubość masz?
juz wklejam link z fotka ciasta
http://funnfud.blogspot.c...-with-rose.html
ja uzywam formy jak np do sernika. niestety nei znams ie na wymairach. wszystko zalezy od ciebie, jak bedziesz miec mniejsza to bedzie wyzsze , moj maz w pracy robi ciensze bo na duzej formie.
a do czego przyrownac ten smak..hmm trudno powiedziec, jest na pewno b. slodkie, nie wiem czy cos mi to inneog przypomina. czuc migdaly.
Kupiłam semoline i mielone migdały. Cholera widzę, że zapomniałam o jogurcie. Weszłam aby spisać przepis i polecę po resztę składników. |Gdzies na sieci czytałam, że wiórki kokosowe dodają.
Aby nie za słodkie wyszło. Spróbuję z mniejszą ilością cukru. POtem zdam relację.
mozesz pokombinowac. moj maz juz rozne rzeczy dodaje
no to czekam na relacje
No i upiekłam. Teraz mąż się śmieje, że skoro się odchudzam to pewnie mam zamiar jeść tylko to ciasto. Piekłam w tortownicy i wyszło mi takie na 2 palce. Dodałam trochę wiórków kokosowych, ale mało czuć. Przepis jest prosty i szybki. Z tej ilości cukru co podajesz wychodzi b słodki. Trochę jak podsmażałam migdały to mi się za mocno spiekły. Ciasto całkiem inne niż jadłam wcześniej. Jest smaczne. Dziecko jedno karmiłam i powiedziało, że dobre. Jest lekkie, trochę sypkie i ociupinkie chrupkie. Migdały lekko wyczuwalne. Jedynie do czego mogę się przyczepić to za bardzo się przebija masło. Takie wrażenia po wyciagnięciu zaraz z pieca. Badam go dalej.;)
hmm no to mi maslo nie przebija albo nie zaobserwowalam z cukrem mozna robic jak kto woli. wiadomo..ciasto arabskie to mega slodkie, ale ciesze sie, ze sie udalo w sumie
Udało się, [pewnie. Podjadam teraz sobie. Dziękuję za ciekawy przepis.