AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA
Bardzo proszę o sprawdzone przepisy na przepyszne ciasto drożdżowe i jego różne kombinacje.
Z góry serdecznie dziękuję
Ha,ha,ha
To bym musiala meza spytac .
Robie te drozdzowki juz nalogowo. Nie trzeba dlugo wyrabiac ciasta. Zawsze wychodza.
http://mojewypieki.blox.p...drozdzowki.html
Z tego ciasta robilam tez paszczteciki. Oczywiscie z duzo mniejsza iloscia cukru.
Jej, aż mi ślinka poleciała, Dziobalek, świetny przepis i wydaje się prosty, może się skuszę.. hmz..
Ostatnio takie przepyszne ciasto drożdżowe jadłam w Polsce, palce lizać..
Tęsknię za nim.. ale czy mi wyjdzie chociaż zbliżone..
Trzeba będzie zrobić..
Dziobalek, same zdjęcia narobiły takiego apetytu. Serdecznie dziękuję a za produkcję biorę się jutro zaraz po pracy.
a za produkcję biorę się jutro zaraz po pracy.
To proszę o relację czy się udało! :> To może ja się wezmę pojutrze..
skad macie drozdze?
skad macie drozdze? .. z EROSKI lub Carrefoura...sprzedawane sa swieze...
ja kupuje paczkowane po 5 dkg. (2x2,5) w DIA, CONSUMIE lub Marcadonie.
A propo, Dziobalek, dziś zrobiłem pyszne drożdżówki z tego przepisu wskazanego przez Ciebie, po prostu palce lizać. Niestety popyt przerósł podaż i szybciutko się skończyły
mercadone mam niedaleko, jak to wyglada?
To cytat z innego watku m.in. o drozdzach:
Zgadza sie, tylko trzeba uwazac, bo levadura to tez proszek do pieczenia. Ja wybieram taki produkt, gdzie napisane jest LEVADURA DE PANADERÍA i wowczas sa to drozdze.
Te drozdze mam wyprobowane:
http://images.ciao.com/ie...ria__538071.gif
A tutaj wyjasniaja troche roznice pomiedzy levadura de panadería a levadura quimica. :
http://pekekamakiri.blogs...e-levadura.html
co to proszek do pieczenia a co drozdze to ja wiem, a ciasto drozdzowe i ja do przyjacil dlugi czas nie nalezelismy z winy rodzinnego przepisu z felerkiem, jak zywe te drozdze to pewnie beda razem z jogurtami i maselkiem w szafach chlodniczych?
tam gdzie ciasta raczej szukaj...
ikxio, mała kostka zafoliowana o rozmiarach ok.4x4 cm, i z tego co pamiętam to na regale z serami
ikxio, tutaj: http://hiszpania.org.es/f...rozdze&start=50 w swoim poscie wkleilam zdjecie drozdzy, ktore kupuje w Carrefourze (male zolte kosteczki). Nazywaja sie LEVITAL - la levadura fresca.
ja te same drozdze (Levital) dostalam w slepie ALIMERKA, ale mam z nimi pewien problem, tzn. w polskim przepisie na ciasto drozdzowe na 0,5kg maki trzeba 50g drozdzy.....natomiast teoretycznie na drozdzach hiszpanskich pisze jedynie 25g na 0,5 kg maki ! :/ pytanie brzmi: czy hiszpanskie drozdze sa jakies magicznie skondensowane?! czy poprostu mam olac co pisze na opakowaniu i robic wedlug przepisu polskiego?
czy poprostu mam olac co pisze na opakowaniu i robic wedlug przepisu polskiego? ...ja bym "olala" ja robie wszystko wg przepisu polskiego i wychodzi tak samo, obojetnie czy to buleczki, rogalikii czy chleb..
ja robie wszystko wg przepisu polskiego i wychodzi tak samo, obojetnie czy to buleczki, rogalikii czy chleb..
To się podziel sprawdzonymi przepisami?
To się podziel sprawdzonymi przepisami? , chetnie, tyle ze (jak juz w innych tematach i postach pisalam) ja robie "na oko"...bo mi dlugo z przepisu nie wychodzily, wiec experymentowalam zawsze z proporcjami i doszlam do wprawy ze poznaje ciasto po konsystencji czy ma np. za malo czy za duzo maki, wody, mleka itd....
Ja tam wolę robić z kartki, bo na oko mi nigdy nie wychodzi.
Jak mnie najdzie ochota to Google Twoim przyjacielem.
Jak mnie najdzie ochota to Google Twoim przyjacielem. ..no wlasnie jak tam szukam natchnienia a potem przeinaczam przepisy...
Przyznam sie cichaczem ze moj maz cukiernikiem jest. I robi nam pysznego drozdzowca z truskawkami i posypka . Juz sie ciesze, bo zaczely sie truskawki .
mam portal w Polsce, ale o kotach i babskich plotach, wiecie jak napisalam o sezonie na truskawki to muslalam , ze mnie zadziobia, a jak ja im bede zazdroscic w czerwcu ???? o ciasto z truskawkami to dobry pomysl. dzieki za namiary na drozdze, w poniedzialek szukam w mercadonie, i z innej beczki, mam polski ocet, a tam widzialam mrozone grzybki, moze cos z tego wyjdzie?
bo zaczely sie truskawki . ..he he...to ja ci tez zazdroszcze..zanim do Baskow dotra te, ktore naparwde pachna i smakuja jak truskawki, to jest koniec kwietnia, wiec jeszcze musze poczekac...
A propo, Dziobalek, dziś zrobiłem pyszne drożdżówki z tego przepisu wskazanego przez Ciebie, po prostu palce lizać. Niestety popyt przerósł podaż i szybciutko się skończyły
Smacznego. Przypomnieliście mi i też wczoraj zrobiłam. Jak będzie robić z dżemem to trzeba smarowac mało lub ciasto zamknąć. Dżem po podgrzaniu robi się rzadki i mocno wypływa. Robiłam z serem i nie wypłynęło.
Wypróbowałam jeszcze te racuchy i wyszły tak jak z obrazka.
http://mojewypieki.blox.p...ListaKomentarzy
Smażyć na średnim ogniu.
Drożdże zawsze kupuje w jednej piekarni. Sprzedają z wielkiej kostki na wagę prosto z lady. Te drożdże stoją u mnie do tygodnia i jaką ilość bym nie dała to ciasto ruszy. PO tygodniu wywalałam, bo mocno wysychają.
Jeśli macie wątpliwości to najlepiej zrobić zaczyn. Drożdże zmieszać z wodą lub z mlekiem. Dodać trochę cukru i mąki i do ciepłego. Jak rusza to drożdże się nadają.
Mój sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta to piekarnik na minimum stopni, u mnie 60, grzanie od dołu i wyrasta ekspresowo.
To co zauwazyła to zasada jest 20 gram na 1 kg mąki wystarczy. Ja daję 25 gram drożdży na 500 gram mąki.
julitta, sąsiad tak nie do końca ma racje. 2 odmiany są najczęściej uprawiane w Polsce, ale jest ich około 40. Zaciekawiło mnie to że truskawka to przerośnięta poziomka, bo powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek. Ciekawe Człowiek co chwile dowiaduje się nowych rzeczy. Uczymy się całe życie
A tu coś więcej na ten temat - http://pl.wikipedia.org/wiki/Truskawka
Kiedys mnie sasiad uswiadamial ze sa 2 odmiany truskawem
Pewnie mial na mysli FRESA i FRESON
FRESA -jest mniejsza , slodsza i ma wiecej smaku ,natomiast FRESON jest taki jak to opisala julitta
z fresona trzeba szypulke nozem odciac z kawalkiem owocu, bo gorna czesc jest srednio jadalna.
Ja też czasem korzystam z tej strony co Ty [quote="Dziobalek"]
http://mojewypieki.blox.p... piekłam ostatnio z tego forum"wiewiórę" też bardzo proste i zawsze udające sie ciasto Często odwiedzam Diję lub Alimecę ale jakoś jeszcze ne trafiłam tam na świeże drożdże( chyba źle szukam?)
Drożdże polecam szukać w piekarniach i cukierniach. Przecież z czegoś muszą piec.
Wybrałam się dzis specjalnie na obchód po sklepach szukając drożdzy pod jakąkolwiek postacią ...i niestety nie znalazłam
Drożdże suche sa maizeny i nazywają się lavadura de panaderia. Dodajesz połowę mniej niż świeżych. Szukaj obok proszku do pieczenia we wszystkich marketach.
W piekarni musisz spytać sprzedawcę. Mogą miec pod ladą albo w lodówce. Znając Hiszpanów to jak nie mają to powiedzą, gdzie są.
Jak nie znajdziesz to wyślę Ci listem jak nic.
Właśnie szukałam pod nazwą
To daj znać czy znalazłaś.
baja, a masz gzies Eroski w okolicy?
anvien, własnie nie mam są arbole...alimerki i die..i to nie najlepiej zaopatrzone w te sprawy.Przed świetami wydawało mi się że widziałam levadura de panaderia jak szukałam proszku do pieczenia,ale teraz wszystko znikło.Jest jeszcze nadzieja że w alcampo znajdę chociaz te suszone.
a ja mam Eroski pod nosem i tam nie ma swieżych drożdzy :/
baja, szukaj dokladnie w tej Alimerce, na dziale z pieczywem powinno byc (reszcie nie proponuje szukac w alimerce, bo mnie wczoraj moj ukochany uświadomił że ten market jest tylko w Asturii )
a ja mam Eroski pod nosem i tam nie ma swieżych drożdzy :/
baja, szukaj dokladnie w tej Alimerce, na dziale z pieczywem powinno byc (reszcie nie proponuje szukac w alimerce, bo mnie wczoraj moj ukochany uświadomił że ten market jest tylko w Asturii )
...te drożdże to raczej i na pewno w regałach chłodniczych, gdzie są sery lub jogurty. Drożdże świeże w cieple tracą swoje właściwości.
darion, sama kupuję więc wiem co mówie
jesli chodzi o ścisłość w Alimerce na dziale z pieczywem mają lodóweczke w której są ciasta, ciasteczka i własnie te drożdże
mają lodóweczke w której są ciasta, ciasteczka ..u mnie tez w lodowkach z ciastkami..dlugo szukalam wlasnie miedzy jogurtami i maslem i dziwilam sie ze nie ma tu drozdzy, az zapytalam wlasciciela pizzerii gdzie kupuje drozdze
darion, sama kupuję więc wiem co mówie
jesli chodzi o ścisłość w Alimerce na dziale z pieczywem mają lodóweczke w której są ciasta, ciasteczka i własnie te drożdże a to zwracam honor
hura udało się znalazłam drożdże te suche kupiłam wczoraj w Alcampo a świeże kupiłam dzisiaj rano na targu u pani u której kupuję chleb co tydzień.Tak że dziękuje wszystkim za pomocne doradzanie gdzie szukać i tobie Dziobalek, dziękuje za chęć podesłania pocztą . No to będą bułeczki z cynamonem ,no a w przyszłym tygodniu mamy tłusty czwartek więc i pączki będą.Może macie jakiś wypróbowany,zawsze wychodzący przepis na pączki(chodzi o proporcje) bo ten który miałam został niestety w Polsce
Może macie jakiś wypróbowany,zawsze wychodzący przepis na pączki(chodzi o proporcje) bo ten który miałam został niestety w Polsce .. z tego co pamietam to w tamtyn roku Andzela cos z paczkami experymentowala
z tego co pamietam to w tamtyn roku Andzela cos z paczkami experymentowala
Tak zrobila je na proszku do pieczenia zamiast na drozdzach.
baja napisał/a:
Może macie jakiś wypróbowany,zawsze wychodzący przepis na pączki(chodzi o proporcje) bo ten który miałam został niestety w Polsce
.. z tego co pamietam to w tamtyn roku Andzela cos z paczkami experymentowala
hura udało się znalazłam drożdże
Bardzo się cieszę.
A moze jakis przepis na drozdzowke ? Ale nie ma ciastka jakies tam,tylko taka prawdziwa,polska drozdzowke ktora popijamy szklanka mleka...mmmmm....rozmarzylam sie
A moze jakis przepis na drozdzowke ? Ale nie ma ciastka jakies tam,tylko taka prawdziwa,polska drozdzowke ktora popijamy szklanka mleka...mmmmm....rozmarzylam sie Ta z początku wątku, z linka któtego podałam się nie nadaje?
Ta z początku wątku, z linka któtego podałam się nie nadaje?
Nadaje,pewnie tak,ale mi nie o to chodzi. Ja bym chciala...jak to nazwac...chyba ciasto drozdzowe ?
Takie z foremki,nie drozdzowki - ciastka...
A moze jakis przepis na drozdzowke ? Ale nie ma ciastka jakies tam,tylko taka prawdziwa,polska drozdzowke ktora popijamy szklanka mleka...mmmmm....rozmarzylam sie to chyba jednak chodziło o drożdżówkę , a tak w ogóle to przepis się nadaje na duże ciasto drożdżowe z foremki. Sam robiłem, nada się
Chodzi wam chyba o tak zwana chałeczkę może być gładka lub pleciona,z rodzynkami i cynamonem,która można posmarować maselkiem lub dzemikiem i popić mleczkiem lub kakao. Jak tylko dotre do mojego wypróbowanego przepisu z Polski to zaraz go wpiszę.
chałeczkę
Mi nie,mam przepis i robie czesto.
Ale moze i darion, ma racje,trzeba te drozdzowke zrobic jako ciasto ,nie drozdzoweczki,sprobuje.
ten weekend minal mi pod znakiem wypiekow drozdzowych (pogoda okropna, wiec rozmrozilam drozdze i wzielam sie do roboty), oto jeden z moich efektow ( o chlebie pisalam w innym temacie)
anvien, jakie piekne cudo! Az slinka leci. Czym to jest nadziewane?
Czym to jest nadziewane? dzemik jagodowy z Ikei
dzemik jagodowy
Jagodzianka! Super! Gdybym miala do Ciebie blizej, to bym sie wprosila.
dzemik jagodowy z Ikei
To w Ikei takze dzemy sprzedaja?
Gdybym miala do Ciebie blizej, to bym sie wprosila. ..zapraszam wpadajcie poki jeszcze jest
To w Ikei takze dzemy sprzedaja? no i swietne borowki tez maja
anvien, kurcza, to wyglada jakz obrazka... a ciasto to jak na chałke?
anvien, przepiekne No i pewnie pychota
a ciasto to jak na chałke? tak to samo
ale sliczne, pewnei smaczne bylo
mm, niestety inwestycja Ikei w Alcante jest jakby przyblokowana, a szkoda bo oni maja czasem fajne pomysly
ja lubie b.ikea, skleik tez, szczegolnie slodycze a teraz maja fajne automaty do lodow kreconych-samemu sie go obsluguje tzn wrzuca monete i robi sie lod
ja lubie b.ikea, skleik tez, szczegolnie slodycze j atez tam zawsze zagladam, bo tam mozna kuic cos innego od baskijskich sklepow, zima kupuje tam grogi, sa pyszne, w sam raz na zimowe wieczory..no i te ciasteczka szwedzkie najlepiej mi smakuja w grudniu
joanna es napisał/a:
a ciasto to jak na chałke?
tak to samo
Twoj przepis na ta słodka chałke jest przepyszny i sama ja miałam robic 2 dni temu, ale jajek nie miałam
Polecam wszystkim!
niestety inwestycja Ikei w Alcante jest jakby przyblokowana, a szkoda bo oni maja czasem fajne pomysly np hotdogi ,ale faktem jest ze w spozywce maja fajne rzeczy
Szkoda,że mam daleko do IKEI
Szkoda,że mam daleko do IKEI
Ja tez...
Twoj przepis na ta słodka chałke jest przepyszny
anvien, hmmm, mniam
Ciasto drozdzowe dla zapracowanych lub leniwych
Skladniki:
1kg maki
kostka masla
5 jajek
1,5 szklanki mleka
10dag drozdzy
1,5 lyzki oleju
rodzynki
cukier waniliowy
W misce pokruszyc drozdze i dodac 1,5 szklanki cukru, jajka, wlac mleko, rozpuszczone maslo, olej i make. Wszystko wymieszac i pozotawic na noc. Piec w temperaturze 200C przez 40 minut.
Ja najczesciej robie z polowy skladnikow. Zawsze sie udaje!!!
Martusia, muszę wypróbować skoro -
Zawsze sie udaje!!!
. Ostatnio coś mi nie wyszło , ale nie z tego przepisu .
awsze sie udaje!!! to gratulacje! bo ja choć często robię ciasta drożdżowe, to nie zawsze mi wychodzą super szczególnie jak mi mocno zależy żeby ładnie wyrosły dla gości hahaha zawsze zwalam winę na drożdże
szczególnie jak mi mocno zależy żeby ładnie wyrosły heheheh no właśnie u mnie tak samo - ale to nie tylko z ciastem drożdżowym ale ogólnie ze wszystkim .
A to jeden z moich wyczynow, a ostatnie chałeczki z ostatniej soboty były jeszcze lepsze i jeszcze ładniejsze. Palce lizać
darion, noooo piękne szkoda ze nie mozna spróbować ja ostatnio robiłam bułeczki z cynamonem i rodzynkami...tez szybciutko zniknęły z doswiadczenia wiem jedno żeby ciasto było puchne i męciutkie po upieczeniu to wyrabiane ciasto musi być dość lużne o mocno ciągnące
z doswiadczenia wiem jedno żeby ciasto było puchne i męciutkie po upieczeniu to wyrabiane ciasto musi być dość lużne o mocno ciągnące
to fakt, wczesniej podobnie jak przy pieczeniu chleba, korzystalem z przepisu gdzie było mała ilość płynu. Wydawało mi się to racjonalne bo za rzadkie ciasto nie wyrosnie, ale nic bardziej mylnego, luźniejsze okazało sie hiciorem i dziełem sztuki kulinarnej, wyrosło jak dom i przy tym niesamowicie smaczne. To to z mała ilością wody/mleka miało problem ze wzrostem. Jakby nie było musi przynajmniej podwoić swoja poczatkową objetość. Jestem samoukiem, eksperymentuje ale i korzystam z cudzych doświadczen.
darion, sliczna chaleczka, a u mnie ciasto albo wychodzi, albo nie...... bez wzgledu na konsystencje, najlepsze wychodzi jak robię dla nas do zjedzenia w domu, bez zbyt wielkiego zaangazowania emocjonalnego, zabeltam, troche pogniote i juz
mnie ciasto albo wychodzi, albo nie
Tak miałem kilka razy i od tej pory nie przepieszczam i zawsze wychodzi
wczesniej podobnie jak przy pieczeniu chleba, korzystalem z przepisu gdzie było mała ilość płynu
ja miałam ten sam problem i sie dziwiłam, ze w przepisie napisałes tyyyle wody Ale faktycznie, ciasto zawsze pieknie rosnie.
Właśnie piecze mi sie chlebek, jak sie upiecze pochwale sie na fotce tutaj
http://hiszpania.org.es/f...p?p=59964#59964
A ja nigdzie nie moge znalezc przepisu na ciasto drozdzowkowo - chalkowe A strona podana przez Dziobalka nie otwiera sie.
Juz mi sie wyswietla. Zrobuje zrobic drozdzowki. Trzymajcie kciuki, bo mam dwie lewe rece.
dzis na ofercie w lidlu byla maszynka do chleba i ciasta chlebowe, a ja kupilam buleczke galicyjska, piec nie bede, wole sie po pieczywko przejssie na spacerek zwlaszcza, ze w moim sklepiku jest spory wybor ze wzgledu na turystow, a chalke uznaje tyko na Wigilie do karpia
Oo, ja chcę maszynkę, ale raczej nie z Lidla, obawiam się zamieszania w przypadku konieczności napraw gwarancyjnych Ale mąki do pieczenia chleba chyba sobie kupię, jeśli jeszcze są.
Moje drozdzowki wyszly calkiem zjadliwe. Ale daleko im do drozdzowek z Augustowa.
wyszly calkiem zjadliwe
To najwazniejsze
Zrobilam druga ture dodalam dwa zoltka i wyszly bombowe. W pracy zrobily "furore". Makowczyki mniejsza, troche sie krzywili na mak. Ale zrobilam tez z nadzianiem truskawkowym i dziewczyny kopiowaly recepte
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKĘ (sprawdzony)
SKŁADNIKI:
- 4 dkg. drożdży
- 550 g. mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki wody
- 2-3 łyżki cukru
- 1 żółtko
WYKONANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki.
Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdżami, , roztrzepane jajka z resztą cukru i rozpuszczonym masłem, wodą.
Zagnieść na miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
Podzielić na trzy części i zapleść warkocze, pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować całość żółtkiem. Piec w temp. 160 stopni przez około 30-40 minut.
Efekt widoczny parę postow wcześniej