ďťż

AZJA 2010 - NOWA WLOCZEGA

PIERNIKI

2kg mąki
30dkg cukru
4 jajka - (ubic razem z tymi 30dkg cukru)
1/2 kg tłuszczu - (roztopic)
4 opakowania przyprawy korzennej + 3 proszki do pieczenia + 1 łyżka sody
1 łyżka powideł (można dac więcej)
kakao (ilośc zależy od chcianego koloru)
2 łyżeczki mielonej kawy
2 łyżki spirytusu
aromat zapachowy waniliowy, rumowy
1kg miodu - (ocieplonego, żeby był płynny)

Wszystko zarobic a na końcu dodac miód, tyle ile zdoła się wchłonąc. Ciasto odpoczywa 1 godzinę, a potem można cienko rozwałkowac i wycinac figury. Potem na blachę i piec aż się nie upieką
A tutaj zdjęcia na zachętę

Przed lukrowaniem:



I po lukrowaniu:





Ps. Polewy z torebki



Ale cuda! Mniam, mniam ....
Jakie piękne..
Chciało by się teraz być w Polsce i usiąść z mamą do stolika.. kawka, pierniczki.. mhm..
greatdee, daj piernika!!! Ale mi smaka narobilas, a ja tak lubie pierniki...


No to czas na nastepne

OBWARZANKI (ale u nas w formie gwaizdek )

18dag mąki
7 dag cukru
8dag masła
po 10dag zmielonych orzechów i migdałów
1 żółtko
3 łyżki śmietany 18%

Z wszystkich składników zagnieśc ciasto, rozwałkowac i wyciąc gwiazdki (w orginale ukulac wałeczek i formowac kółka), wstawic do rozgrzanego do 190° piekarnika i upiec. Na koniec posmarowac lukrem (u nas jest o smaku białej czekolady).

No i zdjęcie:


greatdee, te wszystkie wypieki sama robiłaś?
Gratuluję. Cudne!
nooo, sama to nie, ale z mamą
I dziękuję za uznanie
no Greatdee wszystko pieknie ladnie przepisy sa ale......... ja mam dwie lewe rece - o czym juz pisalem kiedys gdzies to
wiec albo ktos sie z "tutejszych" zaoferuje i zrobi i sie ze mna podzieli albo nie bedziesz miala wyjscia i ten "obowiazek" spadnie na Ciebie

istnieje tez wielce prawdopodobne rozwiazanie ze na przepisie sie skonczy
to znaczy przeczytam, zapamietam i obejde sie smakiem
A w PL?? W końcu jedziesz tu do nas na święta, to może ktoś Ci tutaj zrobi?? Jakby co to ja służę pomocą
Greatdee, widze, ze zanosi sie na to, ze bedziesz miala pyszne i slodkie Swieta!
eeee w polsce to i owszem beda smakolyki rozne-rozniste, ale ja juz sie martwie na zapas po powrocie
bo czy nie mozna zjesc obwazanka albo miodownika w innym terminie??
Dobra dziewczyny i chłopcy jak możecie to podajcie jeszcze jakieś przepisy na potrawy wigilijne , a także na pozostałe dni świąt. Czy robi ktoś z was groch z kapustą? Jak rybka będzie u was?
U mnie bedzie lubina i dorada, takie substytuty karpia Nawet dobrze bo za karpiem nie przepadam
Synek nie znasz sie. Moja mama robi TAAAKiego karpia w galarecie, zebys zbladl i padl trupem na miejscu a najlepszy karp jaki jadlam to byl robiony przez byla tesciowa mojej siostry karp po Zydowsku....... Jakie to bylo pyszne!!!
Postanowilam. Robie miodowniki. Miody mam z pasieki w Polsce, wiec jest dobry, sprawdzony i prawdziwy. Tylko Greatdee, ktore najlepiej pasuja? Ciemne miody czy jasne?
Zbaranieja jak zjedza miodowniki.

Nawet dobrze bo za karpiem nie przepadam To podobnie jak ja . Wolałabym pstrąga , ale jak narazie to nie wiem na jaką rybę sie zdecydować.

Greatdee, ktore najlepiej pasuja? Ciemne miody czy jasne?
Zbaranieja jak zjedza miodowniki.


Mama mówi, że obojętnie, ale my dajemy jasne
A co do karpia to... ja wręcz UWIELBIAM!!
A czy ktos wie tak na oko ile to jest
Agatko
Ja nie mam wagi i też muszę na oko wszystko dawać a w książce kucharskiej którą tu mam to w szklance (270 ml) mieści sie 16-17 dkg mąki pszennej , 19-20 mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej , ok 23 dag cukru kryształ , 19 dag cukru pudru , niestety o miodzie i orzechach nic nie pisze . Ale myśle że tego miodu to powinno być gdzieś 3/4 szklanki (30 dag) ale ktoś inne bedzie wiedział.
A jak tam idą przygotowania do świąt macie już coś zrobione na wigilię? Bo ja właśnie zabieram sie do uszek i jakoś nie mogę sie zebrać.

[ Dodano: Pią Gru 22, 2006 4:37 pm ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mkulturalnik.xlx.pl
  •